Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Afgan öğrencilerine yönelik olarak faaliyet gösteren Falah Talim ve Terbiye Eğitim Merkezi’nebir adet su kuyusu açıldı.
Afganistan Hac ve Evkaf Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Falah Talim ve Terbiye Merkezi 200 öğrenciye eğitim için sağlıklı bir ortam hazırlayarakhizmet veriyor.Söz konusu merkez öğrencilere takviye okul dersleri ile birlikte Türkçe dersleri de hizmeti sunuyor. Bu kapsamda Afganistan’da 200 öğrenciye eğitim veren söz konusu merkeze TİKA tarafından bir adet su kuyusu açıldı.
Suyu kuyusunun açılması kapsamında düzenlenen törene,Falah Talim ve Terbiye Eğitim Merkezi MüdürüAbdulhadi Osmani, TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin,Türkye Afganistan Büyükelçisi Vekili Sinan İlhan, Afganistan Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Danışmanı NematullahŞahrani, Afganistan Savunma Bakanlığı Din Eğitim Sorumlusu Tümgeneral Muhammed Emin Hasib, Yunus Emre Müdürü Savaş Şahin, Türk İşadamları ve çok sayıda öğrenci, öğretmen ve davetli katıldı.
Tören Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. İki ülke Milli Marşları dinlendikten sonra TİKA Kabil Koordinatörü Şahin, açılış ve hoşgeldiniz konuşması yaparak; iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin bin yılı aştığını ve gelecekte de devam edeceğini umduğunu, açılan su kuyusunun merkezde eğitim gören öğrencilere hayırlı olmasını diledi.
Afaganistan Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri DanışmanıŞahrani, iki ülke arasında mevcut olan dostluğun kalpten olduğunu, köklerin tarihe dayandığını ve resmi temasın ise 93 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Gazi Amanullah Han tarafından gerçekleştiğini dile getirdi.
Türkye Afganistan Büyükelçisi Vekili İlhan ise, medeniyetimizde önemli iki unsurun önemini, bunlardan birisinin su diğerin ise eğitim olduğunu belirterek, TİKA tarafından açılan bir su kuyusu ile merkez tarafından sağlanan eğitimin burada buluştuğunu ifade etti. Konuşmaların ardından açılışın gerçekleştirilmesiyle tören sona erdi.