Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından hazırlanan raporun mahkemeye verilmemesine ilişkin, “Hukuka taraf olabilecek, hukuki bağlayıcılığı olan bir rapor da değildir. 2013 yılının sonunda hazırlanan tespit raporu şuanda güncelliğini bile yitirdi” dedi.
TÜBİTAK Enerji Projeleri Milli Güneş Enerjisi Santral Teknolojisi (MİLGES), Milli Hidroelektrik Santral Teknolojisi (MİLHES), Yüksek Gerilim Doğru Akım Teknolojisi (YGDA), Milli Türbin Kanadı Teknolojisi (MİLKANAT) başlangıç töreninin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından hazırlanan raporu Enerji Bakanlığı’nın mahkemeye vermediği, gizlediği yönündeki haberlerin sorulması üzerine Bakan Yıldız, “Bizim gönüllü olarak şuana kadar Türkiye’de nükleer güç santralleriyle alakalı 40 yıllık serüven ilk defa fiili duruma geçiriliyor. 3.1 milyar dolarlık şuana kadar gelen sermaye bir şekliyle artık harcamalarını yapıyor, ihalelerini yapıyor. Biz özellikle Uluslararası Atom Enerji Ajansı’ndan gönüllü olarak Türkiye’deki durumun bir tespitinin yapılmasını istedik. Kendileri 31 ülkede bu operasyonlarla alakalı tespitler yapıyorlar. Bu rapor bir denetim raporu değildir. Bizim istediğimiz bir tespit raporudur. O yüzden bunu bazı ülkeler açıklarlar, bazı ülkeler açıklamazlar. Her açıklanmayan konunun gizlilik ifade ettiğini söylemek bence kasta mahsus bir şeydir. Burada nükleer güç santrallerinin yapılmasına mani olacak, ona karşı duruşu farklı üsluplarla farklı çevreler tahrik ediyorlar” dedi.
“Bugün ÇED ile alakalı açılan bir davanın konusu bu tespit raporu değildir” diyen Yıldız, “Hukuka taraf olabilecek, hukuki bağlayıcılığı olan bir rapor da değildir. O yüzden bununla alakalı bir gizem oluşturmaya çalışılmak son derece yanlıdır, kasıtlıdır. Bu raporda ÇED biran önce çıksın diyor. Kanuni düzenlemeler yapılmamıştır diyor. Kanuni düzenlemeler gönderdik. Hatta proje Uygulama Daire Başkanlığı mutlaka daha da geliştirilmelidir deniyor. Onu Başbakanlığa gönderdik. Bir firmanın tutulması lazım inşaat uygulamalarıyla alakalı. Çek Cumhuriyeti’nden bir firma bunu kazandı. 2013 yılının sonunda hazırlanan tespit raporu şuanda güncelliğini bile yitirdi. Bizim o rapordan karşılığını verdiğimiz çok nokta var. Bu raporun hiç alakası olmayan ÇED süreciyle alakalı mahkemeye verilmiyor olmasının nükleerle alakalı herhangi bir şeyi saklıyor intibaını oluşturmak, bir gizem oluşturmak yanlıştır” değerlendirmesini yaptı.