Aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı tarafından getirilen cumartesi günü nöbetine yine gitmeyerek uygulamayı protesto etti. Türk Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Rıdvan Mutlu, aile hekimlerinin omuzlarındaki yük kalkana kadar nöbete gitmeyeceklerini söyledi.
Türk Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Rıdvan Mutlu sendika binasında yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında aile hekimlerine getirilen zorunlu nöbet uygulamasını eleştirdi. Mutlu, Türkiye’nin 4 bin 500 aile hekimi ve 7 bin 300 aile sağlığı çalışanına ihtiyacı olduğunu belirterek, “Personel eksikliğinin yanında iş yoğunluğuna bakacak olursak, Avrupa’da bir aile hekimine bin 500 kişi düşüyor, Türkiye’de ise bu sayı 3 bin 500” dedi.
2005 yılında başlayan uygulamada aile hekimlerinin sadece birinci basamak sağlık hizmeti ile ilgilendiğini kaydeden Mutlu, Sağlık Bakanlığının aile hekimlerine her genelge ve yönetmelikle yeni sorumluluklar yüklediğini belirtti. Mutlu, bugün bir aile hekiminin sorumluluğunun alt alta sıralandığında 200’ü bulduğunu ve tüm bunları bir insanın değil ancak süper bir kahramanın yapabileceğini dile getirdi.
Bakanlığın yapılan sözleşmeye de uymayarak ‘Nöbet olmayacak’ denilen aile hekimlerine cumartesi günleri nöbet zorunluluğu getirdiğini ifade eden Mutlu Türkiye’de 2013 yılında aile hekimliklerinde yapılan muayene sayısının 210 milyonu bulduğunu söyledi. “Bir aile hekimi bir yılda ortalama 10 bin muayene yapıyor. Dikkatinizi çekiyorum bu sadece yapılan muayene sayısı, diğer görevleri değerlendirmeye dahi almıyoruz” dedi.
“Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları nöbet tutmuyor diyorlar ama 1 dakika bile nöbet tutmayan, idari pozisyonlarda görev yapan 4 bin hekime yönelik bir düzenleme yapmıyorlar” diyen Mutlu şöyle devam etti:
“Köle düzenini kurdurmayacak, zalimleri sevindirmeyeceğiz. Bu anlayıştan yola çıkarak 12 Aralık’ta iş bırakmış ve 13 Aralık’ta Aile hekimleri federasyonunun gerçekleştirdiği mitinge katılmıştık. 3 Ocak 2015 tarihinde 2015 yılında hayata geçen cumartesi nöbetlerine uygulamayla birlikte tepki gösterdik ve işe gitmedik. İki iş bırakma kararına da aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları büyük oranda katılım sağladılar. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Hak ve hukuk mücadelesinde bu tavırları ile isimlerini çalışma hayatlarına altın harflerle yazdırmışlardır. Haklarına, hukuklarına sahip çıkmışlardır. Bugün de Ocak ayının ikinci cumartesi gününde iş bıraktık. Şunu tüm aile hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarımız iyi bilsinler. Her zaman sizlerin yanında olacağız. Tarafımız sizden yanadır. Sizin yanınızdır. Buradan son bir kez daha sesleniyorum. Aile hekimliğinde iş yükünü arttırmaktan, nöbetten vazgeçin. Çalışanın daha verimli bir şekilde hizmet üretmesinin yollarını arayın. Çalışma hayatını zehir etmeyin. Yoksa biz de size meydanları dar etmeye devam edeceğiz. Hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”