Murat ÇAĞLAR/VAN, () - ŞANLIURFA'nın Suruç ilçesinde meydana gelen ve 32 kişinin hayatını kaybettiği patlama Van'da STK'lar tarafından kınandı. 50 Sivil Toplum Örgütü'nün destek verdiği basın açıklaması, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva tarafından yapıldı. Takva, siyaset dilinin artık ortak mücadele dili olmasını istediklerini ve bunun siyasi malzeme konusu yapılmaması gerektiğini söyledi.
Açıklama, Van TSO önünde yapıldı. açıklamaya Van'da faliyet gösteren 50 STK temsilcisi katıldı. Açıklama ise Van TSO Başkanı Necdet Takva tarafından okundu. Takva, Suruç'ta yaşanan olayın katliyam olduğunu söyledi. Güney Kürdistan Bölgesi ile Suriye'de yaşanan insanlık katliamının sadece o bölgede yaşayan insanlara yönelik olmadığını, bu olayın da bunu açıkça ortaya koyduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Tüm bölgenin tehdit altında olduğunu artık herkesin görmesi gerekmektedir. Teröre karşı devletin daha etkin ve kararlılıkla mücadele etmesi her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir. Saldırıyı gerçekleştirenlerin derhal yakalanması ve ülke içindeki faaliyetlerinin sonlandırılması kamuoyunun ve bizlerin beklentisidir. Özellikle siyasetin dili artık ortak mücadele dili olmalı ve siyasi malzeme konusu yapılmamalıdır."
Yapılan saldırının insanlığa ve evrensel değerlere bir darbe olduğunu da belirten Takva " Kobani ve Rojava ortaklaşmanın gerekliliğini bizlere göstermiştir. Hayatlarını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımız da bu ortaklaşmanın gereği için orada bulunmaktaydılar. Bu saldırıyı yapanların bilmeleri gereken şudur ki ; bölge halklarının ortak yaşama iradesi asla kırılamayacaktır. Çevremizde yaşanan kaos ortamı maalesef ülkemizi derinden etkilemektedir. Dünkü saldırı da göstermiştir ki ülkemiz de bu kaos ortamının içine çekilmek istenmektedir. Bu duruma ülke yaşayanları olarak sağduyu ile karşı durmalı, siyasetin de birleştirici, bütünleştirici bir dil kullanması ve tüm kurum ve kuruluşları ile buna destek vermesi gerekir.Bu çerçevede dün yaşanan bu terörist saldırıyı tekrar lanetliyor, ülkedeki her bireyin yaşanan acıya ortak olmasını, saldırıda yaşamını yitiren insanlarımızı sahiplenmesini ve şiddete karşı ortak tavır göstermesini bekliyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI