MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin, Satınalma Müdürleri Endeksi (SANEKS)’in Ocak-Şubat verilerine göre Malatya’da ihracat rakamlarınında ki düşüşün çok daha sert olduğunu söyledi.
MÜSİAD Malatya Şubesi’nin rutin olarak düzenlediği işyeri ziyaretleri sürüyor. Şube Başkanı Mehmet Balin ve yönetim kurulu üyeleri bugün de Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 7 AS Branda fabrikasını gezerek burada üretim hakkında bilgiler aldılar.
Şube Başkanı Balin, amaçlarının ziyaretler ile Malatya’da üretim yapan firmaları hem ziyaret ederek tanışmak hem de ihracata fayda sağlayan firmalara teşekkür etmek olduğunu söyledi.
Ziyaret sonrası ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Balin, Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini değerlendirdi. SAMEKS’in 2015 Ocak-Şubat dönemine ilişkin verileri paylaşan Başkan Balin, uzun süre 50 baz puanın üzerinde seyreden SAMEKS birleşik endeksinin Ocak ayında bir önceki aya göre 10.46 puan düşerek 47.11 değerinde, Şubat ayında ise 0.18 puan daha azalarak 26 ayın en düşük seviyesi olan 46.93 değerine gerilediğini söyledi.
Ekonomik Endeksteki gerilemenin özellikle ihracat rakamlarında meydana gelen Ocak ayında yüzde 9.8 ve Şubat ayında yüzde 13 oranındaki düşüşlerin etkisinin büyük olduğunu vurgulayan Balin, “İhracatımızın önemli bir bölümünü gerçekleştirdiğimiz Avrupa ülkeleri başta olmak üzere küresel ölçekteki ekonomik durgunluk ihracat rakamlarımızı negatif yönlü etkilemektedir” dedi.
Başkan Balin, bunun yanı sıra genel seçimler nedeniyle yatırımcıların aktif yatırım pozisyonundan bekleme pozisyonuna geçmelerinin ve kış mevsimi nedeniyle inşaat ulaştırma ve sanayi sektörleri başta olmak üzere genel olarak birçok sektörde meydana gelen yavaşlamanın da bu gerilemede payının olduğunu söyledi.
Malatya için ihracat rakamlarındaki düşüşün çok daha sert olduğunun altını çizen Balin, bir önceki yıla göre Ocak-Şubat toplamında yüzde 27’lik bir düşüşün söz konusu olduğunu söyledi. Bu düşüşün Şubat ayında özelinde yüzde 38 ile son 5 yılın en dip seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Balin, “Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Ocak-Şubat 2014 döneminde 69 milyon dolar ihracat yapan Malatya, Ocak-Şubat 2015 döneminde 50 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Maalesef SAMEKS verileri şimdilik ulusal bazda hesaplanmaktadır. Ancak Malatya özelinde ihracatın ekonomik verilere yansımasının yüksek olmasından hareketle Ocak-Şubat dönemi için Malatya’nın ekonomik verilerinin ulusal verilere göre bir miktar daha aşağı yönlü olduğu çıkarımını yapabiliriz” dedi.
MÜSİAD Şube Başkanı Balin ayrıca, Merkez Bankası’nın faizde indirim eğiliminin sürmesi ve mevsimsel etkilere bağlı hareketlenmeyle beraber söz konusu verilere de pozitif yönlü gelişme olmasını da beklediklerini söyledi. Balin, “içinde bulunduğumuz dönemde ekonomik unsurlar kadar belirleyici olan güven ortamını da MÜSİAD olarak çok önemsemekteyiz. İstikjrarlı ekonomilerin temel dayanağı olan güven ortamı için hukuk ve demokrasi alanında gelişimden taviz verilmemelidir” dedi.