Eğitim-Sen Hakkari Şubesi Eş Başkanı Şükran Sönmez Güldal, Hakkari Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Kürtçe tiyatro oyunu olan “Mala Extiyaran” oyunun oynanması için istedikleri izni vermediklerini bildirdi.
Hakkari Atatürk Kültür Merkezi önünde düzenlenen basın açıklamasına Eğitim-Sen Hakkari Şubesi Eş Başkanı Şükran Sönmez Güldal, KESK Dönem sözcüleri Cemal Balıkesir ve Emel Atay Akbaş ve Eğitim-Sen üyeleri katıldı. Eğitim- Sen Hakkari Şubesi Eş Başkanı Şükran Sönmez Güldal, Kürtçeye karşı tahammülsüzlüğün bir örneği ile karşı karşıya olduklarını belirterek, devletin bir taraftan TRT-6 ve seçmeli ders gibi adımlar atarken diğer taraftan böyle bir uygulama ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Güldal, Eğitim-Sen Van Şubesi üyesi öğretmenlerin oynadığı birçok ilde gösterilen “Mala Extiyaran” oyununun Hakkari’de de gösterilmesi için bir çalışma yürüttüklerini kaydederek, bu çalışma kapsamında oyunun Kültür Merkezi’nde oynanması için başvuru yaptıklarını belirtti. Kültür Merkezi için 3 başvuru yaptıklarını ve vali yardımcısı ile de görüştüklerini anlatan Güldal, salonun dolu olduğu bahanesi ile kendilerine tahsis edilmediğini, ancak her başvurunun ardından yaptıkları araştırmada salonun o saatlerde boş olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.
Eğitim-Sen olarak Kültür ve Turizm Müdürü Emin Özatak ve valiliği Kürtçeye olan bu oyuna yönelik tavırları nedeniyle kınadıklarını kaydeden Güldal, yetkilileri bu konuda açıklama yapmaya davet etti. Eğitim-Senliler, açıklamanın ardından “Mala Extiyaran” oyununun Kültür Merkezi’nde oynanması için dördüncü kez başvuru yaptı.
Hakkari Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, salonun bazı kuralları olduğunu ve bunun yerine getirilmediğini söyleyerek, konunun buraya kadar geldiğini belirttiler.