Düzce İl Müftüsü Selami Emin, her hafta Düzce’nin değişik bir köyündeki sohbet programına katılarak vatandaşları bilgilendiriyor. Selami Emen’in bu haftaki durağı Gündolaması Köyü oldu.
Gündolaması köyü Din görevlisi Durmuş Ali Özdede ve Gündolaması Köyü Kültür Güzelleştirme Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ali Veli tarafından düzenlenen programa köy muhtarı, azaları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Müftü Emen, sohbetinde İslam’da helal ve haram bilincini anlattı. Emen “Mü’min kalpten inanmaları, haramlar konusunda iç dünyasında şüpheye yer kalmamalı. Haram, kesin bir delille açık bir şekilde yapılmaması istenen fiildir. Haram, dini bir kavram olup, bunu tespit ve tayin yetkisi sadece Allah’a aittir. Bu konuda insanların yetkisi yoktur. Hz. Peygamber’in bu konudaki hadisleri, Allah’ın koymuş olduğu hükmü açıklamaktan ibarettir. Bu nedenle İslam alimleri hakkında nass bulunmayan konularda ihtiyatlı davranarak haram tabirini kullanmaktan kaçınmışlardır. Bahsedilen bu yasaklama dışında kalanlara da helal diyoruz. Çünkü eşyada esas olan mübahlıktır” dedi.
Emen konuşmasına şöyle devam etti, “Haram-Helal konusunda bir diğer önemli husus ise şudur. Her konuda olduğu gibi bu konuda da Rabbimizin sınırlarına dikkat etmeli ve kendimizce bazı nedenler öne sürerek bu sınırı aşmamalıyız. Bu durum, konunun her iki yönüyle de gerek haramı helal, helali haram kılma noktasında çok ciddi önem arz eden bir durumdur ve duruştur. Allah’ın sınırlarına riayet ederek helal-haram duyarlılığımızı en üst seviyede muhafaza etmemiz son derece önemlidir.
Çağımızın sorunları karşısında sorumluluğu olan biz Müslümanların, bu sorumluluğumuz çerçevesinde Allah’ın sınırlarına riayet ederek helal-haram duyarlılığımızı en üst seviyede muhafaza etmemiz son derece önemlidir. Samimi bir Müslüman olmak istiyorsak, şartlar ne olursa olsun her zaman ve her yerde doğruluk ve dürüstlükten ayrılmamalı, dini ve ahlaki değerleri daima hayatımızda uygulamaya çalışmalıyız.”
Program karşılıklı fikir alışverişin ardından yapılan dua ile sona erdi.