Tunceli’nin Hozat ilçesi Karabakır köyü Sake Sure mevkiinde dün savcılık nezaretinde açılan toplu mezardaki kazı çalışmalarına bugün de devam edildi. İki günlük kazıda 10 kafatası, yüzlerce kemik ve o dönem muhtar olan bir şahsa ait mühür bulundu.
Tunceli’nin Hozat ilçesi Karabakır köyü Sake Sure mevkiinde 1938 Dersim askeri harekatı sırasında Baran ve Canan ailelerinden aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu 24 kişinin yakılarak öldürüldüğü iddia edilen alanda Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı nezaretinde bilirkişi, Hozat Jandarma Komutanlığı olay yeri inceleme ekipleri, ailelerin avukatı ve yakınlarının da katılımıyla dün başlatılan kazı çalışmalarına bugün de devam edildi.
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı alanda sabahın erken saatlerinde Cumhuriyet Savcısı Hasan Toy’un talimatıyla başlatılan kazı çalışmalarında şu ana kadar 10 kafatası, yüzlerce kemik, boş mermi kovanları ile cep aynaları bulundu.
Çalışmalara ilişkin bilgi veren Baran ailesinin avukatı Cihan Söylemez, "İki gündür yürütülen kazıda toplam 10 kafatası bulundu bunların bir kısmı çocuklara ait. Kazıda cep aynası gibi şahsi eşyalar da ortaya çıkmaya başladı. Yine o dönem burada yakılarak öldürülen Köy Muhtarı Hasan Canan’ın kendisine ait mühür bulundu. Üzerinde Hasan yazıyor 1930 tarihli. Boş mermi kovanları bulundu. Çalışma devam ediyor. Kazılan bölgede çok sayıda insan kemiği ortaya çıkıyor. Bütün bunlar delillendirilip, tasnif edilip torbalara konuluyor" dedi.
Çalışmanın titizlikle yürütüldüğünü belirten avukat Cihan Söylemez, bu nedenle kazı işleminin sarkabileceğini de sözlerine ekledi.