Avukatlar günü dolayısıyla Malatya Barosu tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu gerçekleştirildi.
5 Nisan Avukatlar günü öncesinde Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende Malatya Barosu adına Başkan Enver Han, anıta çelenk sunumu gerçekleştirdi. Çelenk sunumunun ardından bir açıklama yapan Malatya Baro Başkanı Av. Enver Han, “Avukatlar günümüz 7 Haziran genel seçimlerinin öncesinde yaşanan tatsız birtakım tartışmaların gölgesinde, acı bir cinayetin, bir anlamda sonuç ve ödenen bedel bakımından avukatlık mesleğine fatura edildiği günlere denk geldi” dedi.
Çağlayan adliyesinde yaşanan olay sonrasında avukatlık mesleğinin tartışma konusu edilmesinin kabul dilebilir bir durum olmadığını ifade eden Han, “Mesleğimizin en önemli günü 5 Nisan’dır. Avukatlar Günümüzde mesleğimizin yaşadığı sorunların anlatılması bir fırsattır bizler için. Sorunlarımızın çözümü için beklenti içinde iken, Çağlayan olayından sonra avukatlık mesleğinin sorgulanmasını haklarımızdan geriye dönüş anlamındaki açıklamaları kabul etmediğimizi belirtmek isteriz” diye konuştu.
Çağlayan olayından sonra adliyelerin güvenlik hususunun ele alınması gerektiğini vurgulayan Han, ayrım yapılmadan getirilecek her türlü çözüm önerisinde olumlu değerlendirme içerisinde olacaklarını söyledi.
Açıklamasında Balyoz Davası’nda tüm sanıklara beraat kararı verilmesini de eleştiren Baro Başkanı Han, “Adalete güvenin sarsıldığı Balyoz’da verilen 3094 yıl cezadan sonra beraat kararı davanın tam bir hukuk garabeti olduğunu tescillemiştir” dedi.
Bu davalardan sonra ülkede yargıya olan güvenin azaldığını savunan Han, “Son dönemde bir takım davalarda verilen kararların tam tersi kararlarla mahkum edilenlerin tamamının beraat etmesi yargıyı kamu vicdanında yeniden tartışılacak bir duruma getirmiştir. Adalet kavramı çok büyük bir yara almıştır. İçler acısı olan bir durum ise cezalandırmaya ilişkin karar verilirken alkışlayanların beraat kararı verildiğinde de alkışlamaları manidar olmuştur” ifadelerine yer verdi.
7 Haziran seçimlerinde Siyasi Parti ayrımı yapılmaksızın avukatların listelerin seçilebilir yerlerinden gösterilmelerini önemsediklerini de belirten Han, meclis aritmetiğinde avukatların temsil sayılarının artmaları halinde ülkede hukuk sorunlarının yaşanmayacağını düşündüklerini söyledi.
Avukatların yargının kurucu unsurları olduğunu dile getiren Han, “İnsanlığın en temel hakkı savunma hakkıdır. Bu hakkın kullanılmasında biz avukatlara önemli görevler düşmektedir. Avukatların yargılama içindeki etkinliklerinin daha da arttırılması temel insan hakkı ihlallerinin önüne geçilmesi anlamı taşımaktadır” dedi.