Organ nakli konusunda farkındalık oluşturmak için Gazeteci, Yazar Tuluhan Tekelioğlu’nun hazırladığı, sponsorluğunu Medical Park Hastaneler Grubu’nun üstlendiği, organ nakli olarak hayata tutunmayı başaran hastaların hikayelerini anlatan ‘Yeni Hayat’ adlı belgesel Samsun’da izleyici ile buluştu.

Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Alkan, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Medical Park Hastaneler Grubu Genel Koordinatörü Dr. Hikmet Çavuş, Medical Park Samsun Hastanesi Genel Müdürü Dr.Hakan Özcan, ‘Yeni Hayat’ belgesel filminin yönetmeni ve senaristi Tuluhan Tekelioğlu, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alper Demirbaş ile Organ Nakli Koordinatörü Dr. Levent Yücetin katıldı.

Film gösterisi öncesi konuşan İl Sağlık Müdürü Dr.Yusuf Köksal, “2014 yılında Samsun ili Bölge Koordinasyon Merkezi bölgemizde 195 beyin ölümü vakasında 43 adet donör organizasyonu yapılmıştır. 43 donör organizasyonu ile birlikte toplamda 57’si böbrek, 32’si karaciğer, 12’si kalp olmak üzere toplam 120 adet organ ve dokunun dağıtımı yapılmıştır. 120 insana yeniden hayat, yaşam şansı, yeni umut ve sağlık kazandırmıştır. Samsun’da kornea naklinde son 2 yıldır çok büyük bir gelişme yaşanmıştır. 2013-2014 yılında toplamda 90 tane hastamıza kornea nakli yapılmıştır. Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi bölgemiz geçen seneyi milyon başına donörde 9.27 bir rakamla bitirmiştir. Milyon başına donörde Türkiye ortalaması 4.5’tir ” dedi.

OMÜ’de böbrek, organ ve kemik iliği nakli ünitelerinde başarılı işler yaptıklarının altını çizen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Alkan, “Üniversitemizde Böbrek Nakil Ünitesi, organ nakil ünitesi ve kemik iliği nakil üniteleriyle başarılı işler yapmaktayız. İnsanların en iyisi insana faydası olandır. Kolay bir iyilik yapmanın fırsatı olduğunu, ben de böyle bir organizasyonda bağışladım. Bu vazifeyi hepimiz yapmalıyız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gazeteci, Yazar Tuluhan Tekelioğlu’nun hazırladığı, organ nakli olarak hayata tutunmayı başaran hastaların hikayelerini anlatan ‘Yeni Hayat’ adlı belgesel filmi izlendi.

VALİ ŞAHİN: “FİLMİ İZLEDİKTEN SONRA BENDE ORGANLARIMI BAĞIŞLAYACAĞIM”

Film sonrası konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Belgeseli izlerken gözlerim doldu. Bu tarz çalışmaların sinema ve sosyal paylaşım sitelerinde de paylaşılmalı ve toplum bilgilendirilmeli. Benzer bir toplantıya kısa zaman öncede katıldım, organlarımı bağışlamada tereddüt yaşadım. Bu filmden sonra bende organlarımı bağışlayacağım. Eminim belgeseli izleyenlerde organlarını bağışlayacaktır. Samsun halkı organ bağışı sıralamasında iyi bir sıralamadadır. Birçok sağlık spotu ile halkımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“ORGAN BAĞIŞI İLE 6 KİŞİYE HAYAT VEREBİLİRSİNİZ”

Konuşmaların ardından Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alper Demirbaş, organ bağışı hakkında sunum yaptı. Demirbaş, “Türkiye’de 70 bin hasta nakil için organ beklemekte ve her yıl 8 bin 500 kişi organ bulamadığı için ölmektedir. Bu hastaların organ naklinden haberdar edebilmesinde Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra hekimler, hastalar, din görevlileri, hasta yakınları ve medyaya da sorumluluk düşmektedir. Bir böbreğini bağışlayan kişi geri kalan kısmında herhangi bir sağlık sorunu yaşaması mümkün değildir. Öldükten sonra organlarınızı bağışlayın. Çünkü bir kişi organlarını bağışlayınca en az altı kişiye hayat olabiliyor” ifadelerini kullandı.

“2015 YILINDA HEDEFİMİZ BİN YENİ HAYAT”

Yönettiği film hakkında bilgi veren yönetmen, gazeteci ve yazar Tuluhan Tekelioğlu, “Filmi izleyen kişilerin genelde gençlerden oluşması çok anlamlı. Çünkü onlar bizim geleceğimiz. Umarım bu film sayesinde birçok kişi organlarını bağışlamaya karar verecektir. 2015 yılında hedefimiz bin organ bağışı ile yeni hayat sağlamak” açıklamasında bulundu.

ORGANLARINI BAĞIŞLADILAR

Beğeni ile izlenen film sonrasında, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan organ bağış stantları büyük ilgi gördü. Organ bağışı ile ilgili Prof. Dr. Alper Demirbaş ve Dr. Levent Yücetin tarafından detaylı bilgi alınan standa, 128 kişi başvurarak organ bağışında bulundu.
Sponsorluğunu Medical Park Hastaneler Grubu’nun üstlendiği film, aile içinde bile konuşulmaya cesaret edilmeyen bir tabuya el atarak, henüz 3 yaşındaki Hasan Hüseyin’in, 53’ündeki Mustafa Kemal’in, 14 yaşındaki Elif’in ve bağışlayacağı organ ile kendisini hayata döndürecek kahramanını bekleyen binlerce insanın hikayesi, ilk kez filme çekildi. Organ nakli sürecini çarpıcı görüntülerle izleyiciye aktaran "Yeni Hayat" belgesel filmi, Samsunlu izleyicilerle buluştu.