Siirt’te bu yıl kabak ve marul eken çiftçiler zarar etti. Çiftçi Cemal Varola, satamadığı ürünlerinin bir kısmının tarlada kaldığını, bir kısmını ise hayvanlara yem olarak kullandıklarını söyledi.
Siirt’te bu yıl kabak ve marul çiftçilerin yüzünü güldürmedi. Bu ürünlerini tarlalarına eken çiftçiler zarar etti. Çiftçilerden Cemal Varola, bu yıl 10 dönümlük arazisinin 3 dönümüne kabak, 3 dönümüne marul, 2 dönümüne de domates ve salatalık ektiğini belirterek, bu yüzden zarar ettiğini kaydetti. Bu yıl tarlasını nakite dönüştüremediğini anlatan Varola, “Bunun nedeni de marul ve kabağın 50 kuruştan bile alıcı bulamamasıdır. 1 TL’den liradan düşük tüm sebzeler şuan çiftçiyi kurtarmıyor. Bu yıl marul satamadığım için hepsini hayvanlara yem ettim, kabaklar da tarlada kaldı. Önümüzdeki haftalarda verim alacağım domates ve salatalıkları da satacağımdan ümitli değilim” dedi. Ürün veriminde hiçbir sorun yaşamadığını, tek sorunlarının sebze ve meyvelerin il dışından gelmesi olduğunu anlatan Varola, şunları kaydetti:
“Burada yetişen tüm sebze ve meyveler bölgede en kaliteli ürünlerdir. Ancak tek sorunumuz yerli sebze ve meyvelerin toplama zamanında, Adana ve Mersin illerinden gelen ürünler Siirt sebze ve meyve haline gelmesi nedeniyle yerli üreticileri ciddi anlamda olumsuz etkileniyor. 10 bin adet marul fidesi dikmiştim, 1 TL’den 10 milyar lira ediyor. Ancak ürünler 50 kuruştan bile alıcı bulamıyor. Bu fiyatla işçi parasını kurtaramıyorum. Anlayacağınız bu yıl kabak ve marul başta olmak üzere sebze eken yerli üretici zarar etti.”