Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Manisa Kurucu Müdürü Hüseyin Okumuş, engelli vatandaşlara verilen sağlık raporları ile ilgili sıkıntı yaşadıklarını belirterek, engellilere verilen raporlarının süresiz olması gerektiğine dikkat çekti.
ZİÇEV Manisa Kurucu Müdürü Hüseyin Okumuş, engelli vatandaşların yaşadıkları sorunlara değindi. Okumuş, vatandaşların özelikle sağlık raporları ile ilgili sıkıntı yaşadıklarına vurgu yaparak, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Engelli çocuklar için ayrı bir yönetmelikle raporlama sistemi hazırlanması ve bu raporların süresiz hale getirilmesi gerektiğini anlatan Okumuş, "Engelliler maalesef sadece Dünya Engelliler Günü’nde hatırlanıyor. Aslında engellinin sorunu sadece kendi sorunu ya da ailesinin sorunu değil, tüm toplumun ve devletin sorunu. Bizim en büyük sıkıntılarımızdan birisi rapor konusu. Örneğin benim çocuğumun 24 yaşında. Bu çocuk 24 yıldır düzelmemiş. Bundan sonra da düzelmeyeceği belli. Hiç olmazsa süresiz yapılsın da biz her yıl bu sıkıntıyı çekmeyelim. Her sene rapor yenilenmeye gidildiği vakit hastanelerimiz zaten çok kalabalık. Bu çocuklar kalabalık yerlerde duramıyorlar. Bu nedenle sağlık raporları süresiz olarak düzenlenerek, ailelerin de bu stresten kurtarılması gerekiyor" dedi.
"GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI ŞART"
Anayasada engelliler ile ilgili bir çok yasada değişiklik yapılması gerektiğini belirten Hüseyin Okumuş, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Birleşmiş Milletler’in Engelli Hakları Sözleşmesi’nde, engellilere hitaben alınması gereken yaklaşık 200’e yakın madde var. Türkiye’nin de bu sözleşmeye taraf ülke olarak ,engellilere yönelik anayasada yapılan düzenlemeler ile gerekli önlemleri alması gerekiyor. Bizde engelli hakları sözleşmesini açıp baktığınızda, seçimden seçime sadece 3 veya 5 maddede düzenleme yapılıyor. Engelliler ile ilgili seçimden seçime projeler üretiyoruz. Ülkemizde 2005 yılından itibaren yürürlüğe giren yasayla birlikte engellilerle ilgili somut adımlar atılmaya başlandı. Bu kapsamda engelli toplum merkezleri açılarak, engellilerle ilgili bir takım düzenlemeler yapıldı fakat bunlar yetersiz. Daha atılması gereken birçok adım var. Engelliler için her ne kadar çeşitli yasalar çıkmış olsa da tam olarak hitap eden yasaların çıktığı inancında değiliz."