Samsun’un Çarşamba ilçesinde Vali İbrahim Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın da katılımlarıyla ‘kırsal kalkınma’ toplantısı gerçekleştirildi.
Çarşamba Ticaret Borsası M. Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya Vali İbrahim Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın yanı sıra, Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, Ayvacık Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Ayvacık Belediye Başkanı, Salıpazarı Kaymakamı İskender Çolak, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akman, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve birlik temsilcileri katıldı.
Programda ilk olarak konuşan Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, ilçede kapsamlı bir şekilde faaliyetini yürütmek istedikleri jeotermal konusuna değindi. Çarşamba Ovası’nın verimliliğini katılımcılara hatırlatan Kaymakam Yıldız, “Çarşamba ilçesinde görev yaptığımız günden bugüne, tarımsal alanda neler yapabileceğimiz konusunda fikirler ürettik. İlçede jeotermal ve OSB konularına eğilimde bulunduk. Jeotermal konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımızın da büyük destekleri oldu. Jeotermali daha iyi işleyebildiğimiz takdirde seracılık alanında muazzam bir kolaylık olacağını düşünüyorum. Bunun dışında birçok düşüncelerimizle ilçede ki tarımı ileriye taşımak için çalışacağız” dedi.
Kaymakam Caner Yıldız’ın ardından konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ilçelerde Özel İdare döneminin sona ermesiyle birlikte birçok yatırım çalışmalarında bulunduklarını dile getirerek, “İlçelerimizin kalkınmasını sağlamak için iki ana üst yapı projesi üstünde durduk. Bunlardan birisi turizm ile ilgili oldu. İlçelerimize gelebilecek turist sayısını artırmak için turizm değerlerini ortaya çıkarmaya çalıştık. Bu konu için tüm ilçelerde turizm hakkında ziyaretlerde bulunduk. Diğer konumuzda tarım oldu. Bizler bu kadar verimli topraklarda üretim konusunda gerçekten etkili olmalıyız. Üreten bir şehir olmalıyız. Kırsal kalkınmayı sağlamak için ilçelerde değerlendirmeler yapacağız ve ardından yapılabilecekleri gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
Programa katılan Vali İbrahim Şahin ise ülkenin gerçek sorunlarından olan kırsal kalkınma hakkında tartışma fırsatı bulmanın büyük önem taşıdığına değindi. Hafta sonu yapılan genel seçimin ardından ‘hükümet nasıl şekillenecek’ tartışmalarının yerine tarımda neler yapabileceklerini değerlendirdiklerini dile getiren Vali Şahin, “Hayatımızın tam ortasında olan üretim, hayvancılık, geçim ve ülkenin kalkınması için neler yapılabileceğini konuşuyoruz. Samsun’un tarımını ve daha ileriye nasıl taşıyabileceğimizi tartışacağız. Gerçekleştirdiğimiz toplantılarda tarım için ne yapabileceğimizi planlıyoruz. Çarşamba ilçesine özgü ürünler var. Geniş bir ovada yaşıyorsunuz. Yeşilırmak ve Kızılırmak gibi önemli ırmaklara sahip ovalarımız var. Bu konuları ele alarak tarım için çalışacağız. Çarşamba’nın gerçeklerini enine boyuna konuşacağız. Her zaman söylediğim gibi iki akıl bir akıldan üstündür. Tarımsal kalkınma hakkında sizlerinde önerilerini dinleyeceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından programda Vali İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İlçe Kaymakamı Caner Yıldız ve Ayvacık İlçe Kaymakamı Can Kazım Kuruca’dan oluşan heyet soruları cevaplandırdı. Soru-cevap bölümünün ardından toplantı son buldu.