Çocukları bilimsel çalışmalara teşvik etmek amacıyla düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nın Cemal Gürsel Ortaokulu ve Ahmet Cevdet Paşa Ortaokulu’ndaki sergi açılışlarını Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak yaptı. Fuarda çocukların ürettiği birbirinden ilginç bilimsel projeler sergilenirken, yansıtma yöntemiyle evlerin güneş almasını sağlayan ve tuzlu deniz suyunu arıtarak içme suyuna çeviren projeler dikkat çekti.
Sergi açılışlarında Belediye Başkanı Mustafa Ak’a, Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kılıçgil eşlik etti. Cemal Gürsel Ortaokulu’ndaki sergide öğrencilerin öğretmenlerinin de desteğini alarak Türkçe, matematik, rehberlik, İngilizce, din kültürü, fen, teknoloji ve tasarım konularında hazırladığı 99 bilimsel proje yer aldı. Öğrenciler sergi açılışına gelen Başkan Ak ve protokol heyetini gitar ve flüt dinletisi ile karşıladılar.
DENİZ SUYUNU İÇME SUYUNA ÇEVİRİYOR
Sergide yer alan Sevgi Ramazan(12) ve Nimet Nur Ramazan(14) kardeşlerin hazırladığı “Güneşsiz ev kalmasın” adlı projesi, konumu nedeniyle güneş almayan bütün evlerin yansıtma yöntemiyle güneş almasını sağlarken, 12 yaşındaki Metin Serha Çelikkaya’nın “Sular Kesilmesin projesi de artan dünya nüfusunun su ihtiyacını karşılamak amacıyla tuzlu deniz suyunun arıtılarak saf içme suyuna çevrilmesini öngörüyor.
Başkan Ak ve beraberindeki heyetinin ikinci durağı olan Ahmet Cevdet Paşa Ortaokulu’nda ise öğrencilerin yaptıkları ilginç robotlar sergiye açıldı. 10 yaşındaki Zeynep Çetin’in “Fanatik” adlı robotu Galatasaray hakkında sorulan İngilizce sorulara cevap veriyor. “Galatasaray ne zaman kuruldu?” sorusunu “1905” diye yanıtlayan robot, “En büyük kim?” dendiğinde “Galatasaray” yanıtını verip Galatasaray marşını okuyor. Galatasaraylı robotun yanı sıra “açıl susam açıl” dendiğinde perde açan, mama soğutan ve mehter marşı okuyan robotları da inceleyen Başkan Mustafa Ak, “Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın yaptığı birbirinden güzel ve başarılı bilimsel projeleri çok beğendim. Başarılarının devamını diliyorum. Böyle zeki ve başarılı çocuklarımızı gördükçe Türkiye’nin teknolojide çok daha güçleneceğine olan inancım pekişiyor” diye konuştu. Çocuklar da sergi açılışında kendilerini yalnız bırakmayan Başkan Ak’a teşekkür ettiler.
Fuar kapsamında okullarda açılan sergileri TÜBİTAK yetkilileri de ziyaret ederek 5’inci ve 8’inci sınıf öğrencilerinin ürettiği bilimsel projeleri inceliyorlar.