Siirt Sanayici ve İşadamları Derneği (SİSİAD) Başkanı Kemal Bilim, GAP Eylem Planı’nda yer alan sınır hatlarının modernizasyonunun Siirt için bir fırsat olduğunu, Siirt’i Şırnak’a ve oradan da Habur’a bağlayacak uluslararası karayolu bağlantısının sağlanması gerektiğini söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan GAP Eylem Planı’nın, bölge için birçok fırsatı barındırdığını dile getiren Siirt’in bu avantajı fırsata çevirecek potansiyelinin bulunduğunu söyledi. Bilim, "Özellikle kamu yatırımlarına aktarılacak 27 milyar liranın GAP Eylem Planı içinde yeni sınır kapıları açılacak ve mevcut sınır kapılarının modernizasyonu sağlanacak. Bölgede büyüme ve çevrelerine hizmet verme potansiyeli yüksek, çekim merkezi olabilecek illerinde fiziki ve sosyal altyapı güçlendirilerek, iş ortamı iyileştirilerek, yatırımların bu merkezlere yönelmesi teşvik edilerek yeni sanayi odaklarının oluşması sağlanacaktır. Cazibe Merkezleri Destekleme Programı uygulamaları yapılacak. Yaşanabilir, düzenli, sağlıklı ve güvenli kentlerin oluşturulması için örnek imar uygulamaları desteklenecek. Eğer biz, GAP eylem planını iyi değerlendirebilirsek Siirt’i son nokta olmaktan kurtaracak önemli fırsatların bulunduğunu görebiliriz. Bu da Siirt’in Şırnak’a ve oradan da Habur’a bağlanması ile ilimiz cazibe merkezi olabilir" dedi.
AK Parti hükümetinin yaptığı demokratik atılımlar sonucu bölgenin bugün güvenli bir liman haline dönüştüğünü belirten Bilim, "Öncelikle buraya yatırımcının çekilebilmesi için Siirt’in uluslararası karayolu bağlantısını çok önemsiyoruz. Çünkü Ortadoğu’da önemli iş fırsatları var. Bu nedenle ilimizdeki yerel aktörler bir araya gelerek ilimizin yatırım altyapısını oluşturan sorunları ele almalıdır. Siirt’in bu dönüşümden, sınır hatlarının modernizasyonundan doğabilecek cazip fırsatlardan istifade edecek yeni yol bağlantılarını bitirmelidir. Ayrıca Siirt-Pervari, Van-Çatak yol bağlantısı da bölgemizin İran pazarına açılmasına bir fırsattır. Bu yolun da bitirilmesi gerekir. Karayolu bağlantısına havayolu ulaşımı eklenince yatırım kendiliğinde gelecektir" diye konuştu.