Tabi afetten zarar gören çiftçilerin, kredi borçlarının ertelenmesi için 23 Eylül’e kadar müracaat etmeleri istendi.

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bakanlığımız tarafından 23 Ağustos 2013 tarih ve 28744 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2013/5199 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile; 1 Ocak 2012 tarihinden 23 Ağustos 2013 tarihine kadar Türkiye genelinde meydana gelen yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin (kamu kurum ve kuruluşları hariç) T.C. Ziraat bankası A.Ş. (Banka) ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamında kredi borçlarının ertelenmesi yapılacaktır.

Bu kapsamda yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları yüzde 30 ve üzeri zarar gören çiftçiler, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararları kapsamında almış oldukları kredi borçlarının; üreticilerden ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören ve bu durumları İl veya İlçe Hasar Tespit Komisyonlarınca belirlenen gerçek veya tüzel kişi üreticilerin, banka ve TKK tarafından kullandırılan ve bu kararın yayımı tarihi itibariyle vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içerisinde olan tarımsal kredi borçları, vadesinde/taksit, vadesinde /hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihlerinden/ taksit vadelerinden /hesap devrelerinden itibaren bir yıl süre ile banka ve TKK’nın 01 Ocak 2013 tarihinden sonra ‘Tasfiye Olunacak Alacaklar’ hesaplarına aktarılmış bulunan tarımsal kredi borçları ise bu kararın yayımı tarihini takip eden ayın birinci iş günü itibariyle faiz tahakkuk ettirilmeksizin bu tarihten itibaren bir yıl süre ile ertelenmesi yapılabilecektir.

Kararnamenin yayınlandığı 23 Ağustos 2013 tarihinden itibaren bir ay içerisinde yani 23 Eylül 2013 tarihine kadar İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurularını, ÇKS kimlik ve arazi bilgileriyle birlikte dilekçe ile yapmaları gerekmektedir. Kararname kapsamında borç ertelemesi isteyen çiftçilerin ayrıca 23 Eylül 2013 tarihine kadar kredi kuruluşlarına da dilekçe ile müracaat etmesi gerekmektedir.

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından ertelenen tarımsal kredi borçlarına, erteleme dönemi müddetince kredi borcunun vadesinden/taksit vadesinden/ hesap devresinden itibaren yüzde 5 faiz uygulanacaktır.”