Tolunay DUMAN/TARSUS (Mersin), () - MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde 2 kez kalbi duran çiftçi 47 yaşındaki Yakup Fevzi Keleş, 3 gün yapay kalp desteğiyle yaşadı ve by-pass ameliyatıyla yaşama döndürüldü.
2 çocuk babası Yakup Fevzi Keleş, ilçeye bağlı Yenice Mahallesi'ndeki tarlasında çalışırken göğüs ağrısı yaşadı. Tarım işçilerinin çağırdığı ambulans gelene kadar ağrısı geçen Keleş, sağlık görevlilerini 'Bir şeyim yok, ağrım geçti' diyerek geri gönderdi. Görevliler gittikten yaklaşık 45 dakika sonra yeniden göğsünde ağrı hisseden ve bir süre sonra da bilinci kapanan Keleş, ikinci kez çağrılan ambulansla Tarsus Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kalp krizi geçirdiği saptanan Keleş, ileri tetkik ve tanı için Özel Medical Park Tarsus Hastanesi'ne sevk edildi.
KALBİ 30 DAKİKA ÇALIŞMADI
Kardiyoloji uzmanı Dr. Ahmet Kalmış tarafından anjiyoya alınan Yakup Fevzi Keleş'in kalbinin ana damarında yüzde 100'lük tıkanma saptandı ve bu sırada kalbi durdu. 5 dakika boyunca masajı yapılarak yeniden kalbi çalıştırılan Keleş'in damarının balon ve stente uygun olmadığı anlaşılınca acilen Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kerem Yay tarafından by-pass ameliyatına alındı. Ameliyathanede kalbin iyi çalışmadığı görülünce ilaç verilip destekleyici balon pompası takıldı. Bu arada Yakup Fevzi Keleş'in kalbi yeniden durdu. Kalp, 30 dakika süren el masajıyla çalıştırılabildi.
3 GÜN YAPAY KALP DESTEĞİ
Bunun üzerine Keleş'e hemen yapay kalp cihazı desteği sağlandı. Doktorlar tıkalı damarı açtıktan sonra kalbi bir cihaz desteğiyle dinlendirmeye aldı. 3 gün boyunca yapay kalp cihazıyla hayata tutunan Yakup Fevzi Keleş'in kalbi normale dönünce tekrar devreye alınıp yapay kalp cihazı çıkartıldı.
Yoğun bakımdaki 11 günün ardından servise alınan Keleş, 45'inci gün taburcu edildi. Keleş'e hastanede kaldığı süre boyunca ev kadını eşi Zeynep Keleş moral desteği verdi.
Dr. Kerem Yay, Yakup Fevzi Keleş'in iki kez kalbinin durması gibi sıra dışı olaylara rağmen, yapay kalp cihazı sayesinde ve eşinin desteğiyle hayata yeniden tutunduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI