Türkiye’nin en fazla yeşil kartlının yaşadığı şehir Şanlıurfa’da Sosyal Güvenlik Kurumu, ‘Bugün Sigortalı Ol, Yarını Garantiye Al’ projesini hayata geçirdi. Kampanya ile yeşil kartlı sayısının düşürülmesi hedefleniyor.
Şanlıurfa Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü Konferans salonunda, düzenlenen proje tanıtımına Şanlıurfa Sosyal Güvenlik Müdürü İsmail Ünlü ve Proje Koordinatörü’nün yanı sıra Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, çok sayıda davetli katıldı.
Ünlü, projeye ihtiyaç duyulma sebebini ise sigortalı, emekli ve yeşil kartlı sayıları hakkında bilgi vererek anlattı. Ünlü, Türkiye’de 19 milyon 874 bin 529 sigortalı, 10 milyon 875 bin 380 emekli, 7 milyon 257 bin 419 yeşil kartlı bulunduğunu hatırlatırken Şanlıurfa’da ise 216 bin 446 sigortalı ve 49 bin 851 emekli sayısına karşı 602 bin 180 yeşil kartlı bulunduğunu kaydetti. Ünlü, Türkiye nüfusunun yüzde 25’nin sigortalı, yüzde 14’nün emekli, yüzde 9’nun yeşil kartı bulunmasına rağmen Şanlıurfa nüfusunun ise yüzde 12’sinin sigortalı, yüzde 3’nün emekli, yüzde 33’nün yeşil kartlı olduğunu söyledi. Ünlü, “Tabloya baktığımızda Şanlıurfa’mız da sosyal güvenlik ibresinin doğru gitmediği aşikardır. Bu sonuçlardan biride, insanlarımızın yarınlarını düşünmediği ve güvence altına almak için bir çaba içinde olmadığını göstermektedir. Yani insanlarımıza yarınları düşünmeye sevk etmeliyiz. Yeşilkart, devletimizin ‘sosyal devlet’ anlayışı çerçevesinde vatandaşlarına sunmuş olduğu, muazzam bir imkandır. İnsanlarımızın temel hakkı olan sağlık hizmetlerini alması sağlanmıştır. İnsanlar bugünün ihtiyaçlarına geleceğin ihtiyaçlarından daha fazla önem vermektedir. Sosyal güvenlik kişisel sorumluluk esasına dayanır insanlar kendilerinin ve bakmakla yükümlü oldukları kimselerin sorumluluğunu taşımalı ve ekonomik güvencelerini sağlamaya çalışmalıdırlar. Bu yüzden sorumluluk alarak her şeyi devletten beklemeyip yarınlarımızı bugünden düşünmemiz gerekmektedir” dedi.
"SİGORTALI YARDIMLARDAN FAYDALANABİLİR"
Ünlü, yaptıkları araştırmalarda ‘Yeşil kart’ kapsamında bulunan ve sosyal yardımlardan faydalanan vatandaşların sosyal yardımları kaybedeceği korkusu nedeniyle sigortalı olmak istemedikleri gibi bir algı tespit ettiklerini belirtti. Tespit edilen algının yanlış bir algı olduğunu vurgulayan Ünlü, şöyle devam etti;
“Bu yanlış bir algıdır. Vatandaşımızın çalışmaları veya sigortalı olmaları halinde yeşil kart iptal edilmeyecek, çalışmalarının ve sigortalılıklarının bitiminden sonra tekrar yeşil kart devreye girecektir. Valiliğimizin girişimleri sonucunda 2015 yılında yürürlüğe bu yasal düzenleme ile vatandaşlarımız sigortalı çalışmaları halinde Devletimizin Sosyal Yardımlarının birçoğundan faydalanabilirler.”
Değişen, büyüyen ve küreselleşen Türkiye’de Şanlıurfa’nın hak ettiği yere ulaşması için kentte değişmesi gereken kültürlerden biriside artık sigortalı olma, yani kayıt altında çalışma kültürü olması gerektiğini vurgulayan Ünlü, “Projemizin hedef kitlesi tarım-orman ve hayvancılık ile geçimini sağlayan, evde, el işi ile üretim yapıp, ürettikleri ürünleri satıp gelir elde eden bayanlarımız vatandaşlarımızdır. Sigortalı ve emekli sayımızı arttırmak için tüm kamu kuruluşları, STK’lar ve diğer kuruluşlarımız ile topyekün bir mücadele başlatma ihtiyacı duyuyoruz. . Bu mücadelemiz sonucunda insanlarımızın yarınlara güvenle bakmasını sağlamış olacağız” diye konuştu.
Dünyanın en kapsamlı Sosyal Güvenlik sisteminin Türkiye’de bulunduğunu hatırlatan Ünlü, kitlelere özel sosyal güvenlik kapsamının da sadece Türkiye’de bulunduğunu kaydetti. Yeni sigorta kolunun adeta teşvik niteliğinde olduğunu belirten Ünlü, kadınların ve mevsimlik tarım işçilerin 22 günlük prim ödeyerek, 30 gün sigortalılık süresini kazanmış olacaklarını ifade etti. Projemizin başarısı neticesinde kentteki emekli ve sigortalı sayısı artacağını belirten Ünlü, projeyle sigortalı olacakların ise şu imkanlardan faydalanabileceğini kaydetti:
“Tüm hastanelere gidilebilir. 30 gün prim ödemesi ile bunu kazanmış olurlar. İş kazası geçirilmesi halinde tescilin yapılması halinde sürekli iş göremezlik ödemesi yapılır. Dul yetim aylığı bağlanır. Bunun için 900 gün sigorta primi yatırılmış olması ya da borçlanma ile bin 800 gün prim ödemesi durumunda tarafımıza maaş bağlanabilecektir. Hak sahibi olarak maaş aldığımız takdirde aldığımız maaşın 24 katı tutarını çeyiz yardımı olarak evlendiğimizde alabiliriz. Uzun vade de ise emekli olarak düzenli bir gelire kavuşmaları halinde insanlarımızın hayır dualarına mazhar olacağız. Bayanlarımız sigortalı olduktan sonra 3 çocuk için 6 yıla kadar borçlanma yapabileceklerdir.”
Tüm kurumlarla iş birliğine hazır olduklarını belirten Ünlü, belediyelere, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne, İl Müftülüğüne ve muhtarlara çağrıda bulundu. Proje Koordinatörü Hakan Kılıç ise yaptığı sunumla, detayları anlattı. Şanlıurfa Vali Yardımcısı Kırcı ise yaptığı açıklamada projenin önemine değinerek, tarım çalışanları ve kadınların özellikle projeye ilgi göstermesini istedi.
Programın ardından davetlilere ikramda bulunuldu.