Büyük Birlik Partisi (BBP) Elbistan İlçe Başkanı İbrahim Kılıç, Elbistan-Afşin bölgesine kurulması planlanan yeni termik santrallerin, çevresel ve biyolojik yaşam açısından birçok olumsuzluğu beraberinde getireceğini belirterek, bu yatırımların yaşanamayacak bir Elbistan’ın başlangıcı anlamına geldiğini söyledi. Kılıç, “Mevcut termik santralin yol açtığı zararları yaşamaya devam ederken, yeni santraller bölgeyi ekolojik ve biyolojik olarak iflasa götürecektir” şeklinde konuştu.
Değerlendirmelerine ilk olarak Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile kömür işletmesinin ERG Elektrik A.Ş.’ye devir konusuyla başlayan BBP Elbistan İlçe Başkanı İbrahim Kılıç, devrin bölgede ekonomik anlamda ciddi kayıplara yol açacağını belirtti.
Parti teşkilatında bir basın toplantısı düzenleyen BBP Elbistan İlçe Başkanı İbrahim Kılıç, şunları söyledi:
“Kamu mülkiyetini ortadan kaldırmayı hedefleyen özelleştirmeler, esasında günümüz dünyasında işçilerimizin kazanılmış haklarını ortadan kaldırmaya yöneliktir. BBP olarak bizler, ülkemize, milletimize büyük zararlar veren, işsizlik ve yoksulluk üreten, milletin mallarının yok pahasına yerli ya da yabancı firmalara satılışına karşıyız. Bugün de yapılmak istenen, Elbistan-Afşin A Termik Santrali kaynaklarının talan edilerek hükümetlere yakın çevrelere peşkeş çekilmesidir. Tabi bu, çalışanların işten atılmalarını veya en iyi ihtimalle açlık sınırında çalışmaya mahkum birçok işçiyi de beraberinde getirecektir. Sadece işçiler değil santraldeki memurlar ve mühendisler de tedirgin bir şekilde akıbetlerinin ne olacağını merak ediyorlar. Bölgemizin en önemli gelir kaynağı olan termik santralinde, birçok kişinin işiz kalması veya maaşlarının azaltılması doğal olarak esnafımıza da negatif olarak yansıyacaktır. Yani hükümetin bu keyfi kararlarının faturasını, komple Elbistan halkı ödeyecektir. Bütün bu gerçekleri göz önüne alarak sendikaları ve halkımızı özelleştirmeye karşı geniş ve etkili bir muhalefete çağırıyoruz.”
Kılıç, Afşin-Elbistan bölgesine kurulacak C-D ve E Termik Santralleriyle ilgili olarak da mevcut santrallerin bölgede fazlasıyla çevre tahribatına neden olduğuna işaret ederek, yeni yatırımlara da karşı olduklarını ifade etti.
“Bölgemize açılmak istenen yeni termik santrallerini, yaşanamayacak bir Elbistan’ın başlangıcı olarak görüyoruz” diyen BBP Elbistan ilçe Başkanı İbrahim Kılıç, şöyle devam etti:
“Mevcut termik santralin yol açtığı zararları yaşamaya devam ederken, yeni santraller bölgeyi ekolojik ve biyolojik olarak iflasa götürecektir. Yaşadıklarımız yaşayacaklarımızın teminatı olduğu için, öncelikle termik santralinin yol açtığı zararları gün yüzüne çıkarmak gerekiyor. Her şeyden önce santralden çıkan küller nedeniyle kanser vakaları yöremizde artmıştır. Bacadan çıkan kükürt dioksit gazı tarım arazilerini olumsuz etkilemekte ve yerel halk birçok yerden ürün alamamaktan şikayetçidir. Santralde soğutma, temizleme ve buhar elde etmek için kullanılan bol miktarda su atık halinde yer altı sularına karıştırılmaktadır, böylece sularımız kirlenmektedir, santralden çıkan gazlar asit yağmuru oluşturmakta ve yağan yağmur toprağın kimyasını bozmaktadır, haliyle tarımsal verim düşüyor, ağaçlar kuruyor, hayvancılıkla ilgili faaliyetler zarar görüyor. Bundan dolayı Elbistan’da bulunan termik santralinin çevreyi yeteri kadar kirlettiğini ve kurulacak yeni tesislerin bölgede yaşayan canlı ve bitki sağlığını olumsuz etkileyeceğini esas alarak, yeni santrallerin kurulmasını reddediyoruz.”
Termik santraller yerine başka yatırım ve istihdam olanakları oluşturulmasından yana olduklarını vurgulayan Kılıç, “Maalesef termik santral yapacak olan hiçbir şirket ve onlara bu konuda destek olan devlet, insanlara bu bilgileri vermiyor. Bölge insanımızın ekmeği ve sağlığı arasında bir tercihe zorlanmasını kınıyoruz ve geleceğimizi kirletecek yeni termik santraller yerine, başka yatırım ve istihdam olanaklarının oluşturulması taraftarıyız. Mevcut termik santralinin yol açtığı zararların en aza indirilmesi için, baca gazına arıtma filtresinin yapılmasını ve çevresel zararı en aza indirecek çalışmaların yapılmasını talep ederek Elbistan halkımızı bu konuda duyarlılığa davet ediyoruz” cümlelerini kullandı.