Kütahya’nın Simav ilçesinde yoğun kar yağışı ve tipi yüzünden havaların birden soğuması orman köylüsüne yaradı. Geceleri ısının eksi 15 derecelere kadar düştüğü turistik ilçede orman köylüsü sattığı çıranın fiyatını yükseltti.
Denizden 864 metre yükseklikteki İlçe merkezi ve köylerinde jeotermal enerjiden yararlanamayan vatandaşlar hava sıcaklıklarının geceleri 15 dereceye kadar düşmesi üzerine konut ve işyerlerine soba kurdu.
Önceleri demetini 1,5 liradan satın aldıkları odun ve kömür tutuşturmada kullandıkları çıraları şimdi 2 liradan satın almak zorunda kaldıklarını ifade eden Simavlılar fiyat artışının son günlerde havaların birden soğumasından kaynaklandığını ve bu durum karşısında yapacak bir şeyleri olmadığını söyledi.
Orman köylüsü Keskin Göktay (76), ormanda yazın çalıştıkları esnada kendilerine tahsis edilen odunlardan ayırdıkları çıraları havaların soğumasıyla parçalayıp demet haline getirdikten sonra satışa sunduklarını ifade etti.
Bir demet çıra alde etmek için bir emek ve çaba sarf ettiklerini dile getiren Göktay, “Bir demek çıra elde etmek öyle sanıldığı kadar kolay olmuyor. Emek ve malzeme istiyor. Bunun yanında 15 gündür ilçemiz ve köylerini etkisi altına alan yoğun kar yağışı ve tipi yüzünden havalar aniden soğudu. Geceleri b.azı bölgelerimizde hava sıcaklığı eksi 15 derecelere kadar düşüyor. Yüksek kesimlerde kar kalınlığı 1 metreye ulaşıyor. Bunun yanında soğuklar da aniden bastırınca çıraya olan talep arttı. Fiyatlar da bu yüzden pahalandı. Demeti 1,5 Liradan 2 Liraya yükseldi” dedi.(MY-EFE)