Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, öğrencilerden yaptıkları alışverişlerde belge almayı alışkanlık haline getirmelerini isteyerek, "Özellikle anne ve babalarınızı da belge alma konusunda uyarmanızı, böylelikle kendi geleceğinize ve ülkenizin geleceğine sahip çıkmanızı bekliyoruz" dedi.
Tunalı, 26. Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında Meryem Abdurrahim Gizer Ortaokulu’nda “Vergi” konulu konferans verdi.
Devletin egemenlik gücünün en belirgin yansımalarından biri olan verginin; kamu harcamalarının karşılanması amacıyla, devlet ya da devletin yetki verdiği kamu kuruluşlarının tek taraflı ve karşılıksız olarak topladığı gelirler olduğunu belirten Tunalı, vergi ödemenin en temel ilkelerinden birisinin, toplumsal sınıf farkı tanımadan tüm vatandaşların bu vatandaşlık ödevini yerine getirmesi olduğunu söyledi. Tunalı, "Vergilendirmenin asıl işlevi ise; devlete kaynak yaratarak. Yatırım ve harcamaların karşılanması ile büyümeye katkıda bulunarak gelir ve servet paylaşımının düzenlenmesidir. Devletin sağlamakla yükümlü olduğu sağlık, güvenlik, eğitim gibi temel hizmetleri ve alt yapı hizmetlerinin gerçekleşmesi sağlanmış olur. Nasıl ki, Aile bütçesi çalışan anne ve babanın gelirlerinden oluşuyorsa, devlet bütçesinin yüzde 87 oranındaki kaynağını da vergi gelirleri oluşturmaktadır. Bu nedenle, gelir ve servetinizle ilgili vergileri devletimize ödeyerek en önemli vatandaşlık görevinizi yerine getirmemiz gerekmektedir" dedi.
Vergilerin dolaylı vergi ve dolaysız vergi olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Tunalı şöyle devam etti:
"Dolaylı vergi; kişilerin devletten bir hizmet almaları veya bir malı satın almaları sonucunda meydana gelir. Örneğin; okulumuzun karşısındaki marketten meyve suyu alırken bile devlete belli bir oranda vergi ödersiniz. Bu meyve suyunu almak için ödediğiniz para karşılığında aldığınız alışveriş fişinde ödediğiniz katma değer vergisi gibi. Dolaysız vergi ise; ticaret ile uğraşanların kazandıklarından veya bir işyerinde ücretli olarak çalışan memur ve işçilerin maaş ve ücretlerinden kesilen vergidir. Devlet, çalışan anne veya babanızın her ay aldığı maaş veya ücretinden belirli bir oranda vergiler alır. İşte bu vergi dolaysız vergidir.
Aynı ülkede yaşayıp devletin sunduğu hizmetlerden yararlanan vatandaşlar olarak hepimizin devlete vergi ödemesi gerekir. Bu ödediğimiz vergiler ile devlet bizlere çeşitli olanaklar sağlamaktadır. Devlet, vatandaşlarının çok daha rahat yaşayabilmesi için, biz vatandaşlardan aldığı vergiler ile hakkına çeşitli kullanım olanakları sağlar. Bu olanaklar; eğitim aldığın okulu yaptırmak, hastalandığında tedavi gördüğün hastanenin yapılması, kullandığın suyun ve elektriğin evinize gelmesidir."
Her türlü harcamalarda mutlaka harcama belgesi alınması gerektiğini söyleyen Tunalı şunları kaydetti:
"Bu belgeyi almaz isek hem biz hem de alışveriş yaptığımız kişi vergi ödeme görevini yerine getirmemiş olur. Bu durumda kaybeden hem devletimiz hem de biz oluruz. Vergi ödemek bir ülkede yaşayan her vatandaşın en kutsal görevlerinden biridir. Devletin vergilerinden topladıklarıyla en iyi şekilde hizmet sunması da, vatandaşlarına yerine getirmesi gereken en önemli görevlerinden biridir.
Sizlerden, yaptığınız alışverişlerde belge almayı alışkanlık haline getirmenizi, özellikle anne ve babalarınızı da belge alma konusunda uyarmanızı, böylelikle kendi geleceğinize ve ülkenizin geleceğine sahip çıkmanızı bekliyoruz"
Konferansa, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kazım Baran, şube müdürü Şeref Üçoğlu, okul müdürü Erol Duran da katıldı.