Böbrek taşı operasyonlarında son yıllarda kullanılmaya başlanan "Micro Percütan Nefrolitotomi" yöntemi Eskişehir’de ilk kez özel bir hastanede 4 Yaşındaki Nehir Yılmaz adlı hastaya uygulandı.
Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Çetin Yeşilli, kullandıkları tekniğin gerek ülkemizde gerek dünyada az sayıda merkezde uygulandığına dikkat çekti. 4 yaşındaki Nehir Yılmaz adlı hastada da uygulanan sırt bölgesinden bir iğne ile böbreğe girilerek böbrek içindeki taşa ulaşıldığını ve lazer yöntemiyle kum haline getirildiğini, kanamasız, dikişsiz olarak ameliyatın tamamlandığını anlatan Doç. Dr. Çetin Yeşilli, “Klasik yöntemlerde büyüklüğüne göre bazı taşlar ESWL denilen yoğun ses dalgalarıyla kırılmaya çalışılır. Bu yöntem bazı hastalarda sonuç vermez veya taşlar çok büyükse ancak daha küçük parçalar haline dönüşür. Bu durumda cerrahi yöntemle taşların kırılıp alınması gerekecektir. İşte Micro-Perc All Seeing Needle marifeti ve teknolojisi bu noktada ortaya çıkmaktadır. Klasik yöntemlerin aksine MicroPerc sisteminde böbreğe giriş esnasında kalınlığı sadece 1,5 milimetre olan ve uç kısmında 10 bin piksel çözünürlükte görüntü verebilen bir iğne kullanılır. Bu durum bizlere hem hangi dokuda olduğumuzu, nereye doğru ilerlediğimizi görerek böbreğe giriş yapma yani hata riskini en aza indirme imkanı verirken hem de bu işi yaparken radyoaktif enerji yerine ultrason tercih edebilme imkanı vermektedir. Giriş yapıldıktan sonra aynı 1,5 milimetrelik iğne üzerinden taş lazer kullanılarak tamamen kum haline getirilir. Tüm ameliyat bittiğinde hastalarda kesi, doku tahribatı ve dikiş yerine 1 milimetrelik bir yara izi görünür. Böbreğe yapılan bu şekildeki giriş yaklaşık 1 gün içinde iyileşir ve hasta günlük yaşamına devam eder. Teknolojinin armağanı yüksek çözünürlükte görüntü veren küçücük kameralı bir iğne ve lazer enerjisi artık taş ameliyatlarını korkulu rüya olmaktan çıkarıyor. Özellikle çocuk ve obez hastalarda, yaşlı hastalarda son derece başarılı bir yöntem olarak uygulamaktayız’’ dedi.
Başarılı geçen ameliyat sonrasında kısa sürede sağlığına kavuşan Nehir ve ailesi ise, Doç. Dr. Çetin Yeşilli ve ekibine teşekkür etti.