Tokat’ta köylülerin hayvanlarının geçiş güzergahında olduğu gerekçesi ile orman arazisine fidan dikimine karşı çıkması sonucu gerginlik yaşandı.
Tokat merkeze bağlı Dedeli köyü sınırları içerisinde bulunan 50 dönümlük orman arazisine Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Evlilik Hatıra Ormanı oluşturulması amacı ile çalışma başlatıldı. Köylüler, TOKİ’nin arka tarafında kalan orman arazisinin hayvanlarını sulamaya götürdükleri geçiş güzergahında bulunduğu gerekçesi özel bir firma tarafından yapılan saha çalışmasına karşı çıktı. Köylüler ile bölgede çalışma yapan operatör ve çalışanlar arasında tartışma çıktı. Bölgeye gelen jandarma ekipleri ile Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri köylüleri sakinleştirmeye çalıştı.
Dedeli Köyü Muhtarı Mustafa Tosun, kendilerinden fikrinin alınmadığını ve başka bir yer göstermelerine rağmen bu bölgenin ağaçlandırılmak istenmesine karşı olduklarını söyledi. Köylünün hayvanlarını sulamaya götürdüğü geçiş güzergahında olduğu için bölgeye fidan dikilmesine karşı olduklarını ifade eden Tosun, “Şuan fidan dikilecek arazide çalışma başladı, ona da köylü karşı geldi. Bu alana fidan dikilmesini istemiyoruz. Fidan dikilmeden bu işin çözülmesini istiyoruz” dedi.
Bu arada bölgede incelemelerde bulunan Tokat Orman İşletme Müdürü Ali Şen, köylüleri yapılan çalışma ile ilgili bilgilendirerek, 50 dönümlük orman arazisine bakanlık tarafından Evlilik Ormanı kurulmasının planlandığını kaydetti. Köylülerin talebi üzerine sorunun çözülmesi noktasında 3 gün süre veren Şen’in çalışma yapmak için köylülerden izin almak gibi bir zorunluluğu olmadığını ve bölgede çalışan insanların iş makinesine zarar verdiği gerekçesi ile şikayetçi olunacağını söylemesi üzerine kısa süreli sözlü tartışma yaşandı.