STIGLITZ: KRİZ RİSKİ VAR

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Joseph E. Stiglitz, yakın zamanda 2008'deki gibi bir kriz bekleyip beklemediği sorusuna, "Evet bir risk var. Faizleri arttırmaya devam ettiğimizde, borç sermaye oranını arttırdığımızda böyle bir risk var. Bu dengesizleşirse ekonomiyi yavaşlatır. Biz daha 2008 krizinden toparlanamadık. Bu nedenle böyle bir şoku karşılayacak durumda değiliz. Çok emin değilim tabi ama endişe etmek de fayda var" cevabını verdi.

Türkiye'nin Euro Bölgesi'ne katılmasını önerip önermediği sorusuna cevap veren Stiglitz, "Cevabım hayır. Türkiye'nin katılması hata olur. Türkiye için önemli olan Avrupa piyasasına girmiş olması, yani ticaret yapabilmesi" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE EĞİTİM ÖNERİSİ

Türkiye'nin büyüyen bir ekonomi olduğunu anlatan Stiglitz şunları söyledi:

"Daha da büyümeye devam ediyor. Daha fazla yüksek eğitimli insana sahip olmalısınız. Daha kaliteli vermek önemli. Daha fazla global üniversiteler lazım. Eğitim sisteminin iyi kalitede olması gerektiğini herkes biliyor. Silikon Vadisi gibi olunamaz hemen ama bazı ürünler geliştirilebilir. Solar malzemeler de Çin önemli adımlar attı. Brezilya da öyle. Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalar, ülkeler 20 yıl sonra nerede olması gerektiğini düşünerek adım atmalı. Bunlar büyük konular. Türkiye'nin çok ciddi bir cari açığı var. Tasarruf nasıl teşvik edilebilir. Bu cari açıkla ilgili neler yapılabilir? Makro ekonomik problemler ele alınmalıdır. 2001 yılından beri enflasyonu düşürmeyi başardınız."

'BEN OLSAM FAİZLERİ İNDİRİRDİM AMA'

"Türkiye Merkez Bankası olsaydınız faizleri indirir miydiniz?" sorusu yöneltilen Stiglitz, "Başka ülkelerin faizleri düşürdüğü ortamda, petrol fiyatlarının düştüğü ortamda ben faizleri düşürürdüm. Ama bunun farklı araçları da var. Tek faiz oranlarına odaklanmamak gerekir. Emlak gibi, KOBİ'lerin kredilere ulaşımı gibi ekonomik büyümenin istikrarlı hale gelmesi için birçok araçlar kullanılabilir" dedi. Etkinliğin sonunda Prof. Dr. Joseph E. Stiglitz'e Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, üzerinde tarihi motifler olan vazo hediye edip anı fotoğrafı çektirdi.