ORDU (AA) - Perşembe ilçesinde, "Perşembe'de Çileğin Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu panel düzenlendi.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, Perşembe Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen panelde, Ordu'da ekonominin fındığa dayalı olduğunu anımsattı.

Çileğin üretim miktarının fazla olması halinde alıcıların Hint'ten ve Yemen'den üreticilerin ayağına kadar gelip alabileceğini belirterek, "Ama az olursa kendin pazarlamak ve uğraşmak durumunda kalırsın. Bir çok ticari alanda insanlar birbirine rakiptir. Çilekte öyle değildir. Ne kadar çok üretilirse, ne kadar çok olursa, piyasa oradan oluşuyor. Tonlarca çilek üretilebilse alıcısı Rusya'dan bile gelebilir. Bu nedenle çok üretmek, birbirimizi teşvik etmemiz gerekiyor" dedi.

"Bu bölgenin çileği son derece lezzetli, aroması mükemmel ve doyumsuz bir tadı var" diyen Balkanlıoğlu, panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

ODÜ  Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam ise çileğin kendine özgün renk, tat ve aromasının önemli olduğunu vurgulayarak, çileğin zengin vitamin ve mineral madde içerdiğinden dolayı üretici tarafından tercih edildiğini ifade ederek, "Çilek antikanserojen bir ürün, bağımlılık sistemini de güçlendirir" diye konuştu.

- "Dünyada 7 milyon ton çilek üretiliyor"

Dünyada 7 milyon ton çilek üretildiğini ve ilk sırada ABD'nin yer aldığını anlatan İslam, şunları kaydetti:

"376 bin ton ile Türkiye, ikinci ya da üçüncü sırada yer alıyor. Çilek, en çok Ege ve Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Son dönemlerde Ordu'da da büyük bir ivme kazandı. Geçmiş yıllarda Perşembe'de çilek festivalleri yapılırdı. Artık üretim yok. Aile işletmesine uygun, yüksek kazanç sağlayan çilek Perşembe’de kültürel miras olarak düşünülmeli ve devam ettirilerek genişletilmeli."

Doç. Dr. Kürşat Korkmaz ise çilekte gübreleme ve besin noksanlıkları konusunda bilgi verdi.

Konuşmaların ardından çilek üreticilerine plaket takdim edildi. Teşvik amaçlı kursları başarıyla tamamlayan kursiyerlere ise katılım belgesi verildi.

Panele, AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak, Perşembe Kaymakamı Ahmet Arık, Perşembe Belediye Başkanı Kemal Bahtiyar, İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın ve üreticiler katıldı.