Prof. Dr. Bingür Sönmez’in silahla yaralanmasına ilişkin dava, bugün Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Kars Adliye Sarayı’nda görülen davaya, tutuklu sanık eski Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen ve Prof. Dr. Bingür Sönmez’in avukatları Erkan Karagöz, Necati Bölükbaşı, İlhan Özbilen’in avukatları Aydın Alkan ve İbrahim Baştimar katıldı. Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen’in yakınları ve çok sayıda Sarıkamışlı da Adliye Sarayı’na geldi.
Sarıkamış Eski Belediye Başkanı İlhan Özbilen’in avukatı Aydın Alkan, bir kısım eksiklikler olduğunu ve davanın eksikliklerin giderilmesi için 2 Nisan 2015 tarihine ertelendiğini söyledi.
Avukat Aydın Alkan, “Davanın 2’nci celsesi yapıldı. 2’nci celsede bir kısım eksiklikler vardı. O eksikliklerin giderilmesi için mahkeme karar aldı. O ara kararın yerine getirilmesini bekliyoruz. Duruşmamız 2 Nisan 2015 tarihine ertelendi. Nisan’ın 2’sinde 3’ncü celse yapılacak. Bugün müvekkillerimizin tahliyesine karar verilmedi . Ancak gerekçelere dayanılarak yine tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Biz bu kararı yerinde görmüyoruz. Kararın yerinde olmadığını ifade etmek istiyoruz. Çünkü karar daha önceki gerekçelerde olduğu gibi bir kısım basma kalıp nedenlere dayanmaktadır. Bu kararında ilerdeki aşamalarda mahkeme tarafından değiştirileceği kanaatindeyiz. Ve müvekkillerimizin Salı verileceğini ümit ediyoruz” dedi.
MÜVEKKİLİMİN PROF. DR. BİNGÜR SÖNMEZ İLE GEÇMİŞE DAYALI BİR HUSUMETİ YOK!”
Yalnız şunu belirtmek isterim. Dosyada özellikle medyaya yansıyan haliyle ben bazı hususlara açıklık getirmek istiyorum diyen Alkan, “Müvekkilimiz ile Bingür Sönmez’in arasında geçmişe dayalı bir husumet bulundu ve bu husumetten bu olayın kaynaklandığı ifade edilmekte ve bu şekilde olay medyaya yansıtılmakta ise bu hususlar gerçeği yansıtmamaktadır. Müvekkilimizin kesinlikle Bingür Sönmez ile geçmişe dayalı bir husumeti yoktur ve bu husumetten de kaynaklanmış bir olay değildir. Bu olay aniden gelişmiş bir olaydır. Daha öncede biz bunun izahatını yaptık. Aniden gelişmiş ve kendisine karşı rencide edici bir kısım tutum ve davranışlar sonucu bu olaya meydan verdiğini ifade etti müvekkilimiz, bu duruşmada da yine husumeti kabul etmedi müvekkilimiz kesinlikle sayın hocamızla bir husumeti olmadığını ifade etti. Biz dolayısıyla husumet üzerinde yoğunlaşan yargılamanın da yine karar aşamasında farklılık arz edeceğini ve mahkemenin bu konuda da müvekkilimizin lehine durumu değerlendirebileceğini düşünüyoruz. Yani dosyada ki delil durumu göz önünde bulundurulduğunda müvekkillerimizin tahliye edilmemiş olmasının biz usule aykırı olduğunu kanaatindeyiz. Müvekkillerimizin mağduriyetine yol açmış bir durum. Biz bu mağduriyetlerin giderilmesi için yasal olarak yani avukatları olarak yasal her türlü girişimde bulunuyoruz. Bulunmaya da devam edeceğiz. Ancak bugün tüm çabalarımıza, tüm savunmamıza rağmen mahkemenin kanaatini değiştiremedik. Ve tutuklamaya yönelik değerlendirmelerinde bir değişiklik yaratamadık. Dosyanın belki geldiği aşamada göz önünde bulundurularak tahliye kararı verilmemiş olabilir. Mahkemenin objektif bir yargılama yaptığı kanaatindeyiz. Mahkemenin tarafsızlığından kuşkumuz yok” diye konuştu.
Bir gazetecinin, “Davanın medyatik olmasını yargıya müdahale olarak görüyor musunuz?” yönündeki sorusunu da cevaplayan Avukat Aydın Alkan, “Biz müdahale olarak görmüyoruz. Ancak katılanın medyatik biri olması, medya tarafından tanınan biri olması, ülke tarafından tanınan biri olmasının davanın seyrini etkilediğini düşünüyoruz. Biz açıkçası. Çünkü benzer durumlarda ülke genelinde ve Kars’ta devam eden davalarda sanık olan kişilerin tutuklanmadığını, tutuksuz yargılandığına biz tanık oluyoruz. Avukat olarak ta dosyalarımız var. Taraf olduğumuz dosyalarımız var. Yani o dosyalarda tutuksuz yargılanma mümkünken, müvekkilimizin yargılandığı bu dosyada 6 aydan fazla bir süredir. Tutuklu yargılanıyor olması bizi biraz düşündürmekte açıkçası. Ancak biz bunu kesinlikle mahkemenin tarafsızlığına yormuyoruz. Biz mahkemenin tarafsızlığından kuşku duymuyoruz. Ve mahkemenin yargılama sonunda tarafsız bir karar vereceğine inanıyorum. Savcılık makamı bugün bazı taleplerimizi kabul etti. Ancak savcılık makamı taleplerimizi kabul ettiği halde mahkeme bir kısım taleplerimiz hakkında menfi karar verdi. Biz bu taleplerimizi bir sonraki celsede yenileyeceğiz. Yani delillerimizle birlikte bu taleplerimizin gereğinin yerine getirilmesi için talepte bulunacağız. Ve inşallah ta mahkemeyi de ikna ederiz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Kars Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen İlhan Özbilen, Prof. Dr. Bingür Sönmez davası 02 Nisan 2015 tarihinde ertelendi.
Olay
Eski Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, 24 Ağustos 2014’te kalp cerrahı Prof.Dr. Bingür Sönmez’i ilçe meydanında silahla yaraladığı iddiasıyla, yeğeni Özcan Taş da olayın ardından Sönmez’e tekme attığı iddiasıyla soruşturmanın devamında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.