Mersin Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Saltuk Buğra Özcanlı, bazı insanlarda ’kan bağışlarsam kolay hasta olurum, üşürüm, bayılırım’ diye yanlış bir inanışın olduğunu ifade ederek, "Böyle bir inanış kesinlikle yanlıştır. Kan bağışı kesinlikle üşümeye, çabuk hastalanmaya, direnç düşmesine sebep olmaz. Kan bağışı tam tersine sağlıktır ve insanların direncinin tekrardan yerine gelmesini sağlar" dedi.
2014 yılındaki kan bağışı sayısı ve 2015 hedefleriyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Dr. Saltuk Buğra Özcanlı, Türk Kızılay’ı Mersin Kan Bağış Merkezi olarak 2014 yılını başarıyla bitirdiklerini ve 2015 yılına başladıklarını söyledi. 2014 yılında kan bağışı hedeflerinin 58 bin ünite kan olduğunu kaydeden Özcanlı, "Ancak biz 61 bin ünite civarında kan bağışı aldık ve hedefimizi fazlasıyla tutturduk. Bu yılda Ocak ayının ilk haftasında havaların soğuk gitmesiyle beraber kan alım ekiplerimiz aynı dinamikte, aynı hızda açtık, devam ediyoruz. Umudumuz 2015’i de 2014 gibi başarıyla kapatmak. Zaten yıllardır da hedefimizi tutturduğumuz için böyle de devam edeceğini düşünüyoruz. Biz Türk Kızılay’ı olarak bütün hastanelerin kan ihtiyacını artık biz sağlıyoruz ve artık kanın acil olmaktan çıkıp sürekli bir ilaçmış gibi bir ihtiyaç olduğunu düşünerek depolarımızı devamlı dolu tutup, kanın acil ihtiyacını ortadan kaldırmaktır" şeklinde konuştu.
"2015’TEKİ HEDEFİMİZ 65 BİN ÜNİTE KAN BAĞIŞI ALMAK"
2015’teki kan bağışı hedeflerinin 65 bin ünite kan olduğunu vurgulayan Özcanlı, "Bu sayıya ulaştığımızda artık Tarsus’dan Anamur’a kadar bütün devlet hastaneleri, tıp fakültesi ve özel hastanelerin kan ihtiyacının Türk Kızılay’ı tarafından karşılanmasını amaçlıyoruz. Artık insanların acil durumlarda 3 kişi getir, 5 kişi getir senin hastana kan vereceğiz gibisinden insanları müşkül durumda bırakacak durumlardan kurtarmak en büyük amacımız. Bunu da zaten 2014’te sağladık, 2015’te de devam ettirmek istiyoruz. 2015’e de yeni kan bağışı merkezimizle girdik. Daha önce İstiklal Caddesi üzerinde bir kan bağış merkezimiz vardı. Artık her açıdan büyüdük. Şu an yeni merkezimizde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Kan bağış organizasyonlarımız, kan bağış evlerimizde, TIR’larımızda ve çadırlarımızda kan bağışlarını almaktayız. Kurumlarımız bizim için çok değerli. Kurumlarımıza ekipler yapıyoruz, onları devam ettireceğiz. Artık kanı tamamen acil bir ihtiyaç olmasından çıkartacağız" ifadelerini kullandı.
"BİR ÜNİTE KAN 3 CAN. AYRICA BİR ÜNİTE KAN BİR FİDAN"
Bir ünite kan bağışının sadece bir kişinin hayatını kurtarmak anlamına gelmediğinin altını çizen Özcanlı, "Biz aldığımız bir ünite kanla, kırmızı kısmını bir hastaya, plazma kısmı dediğimiz başka bir kısmını başka bir hastaya, pıhtılaşma hücresini de başka bir hastaya veriyoruz. O yüzden diyoruz ki bağışlanan her kan kurtarılan 3 can anlamına geliyor. Can deyince biz Türk Kızılay’ı olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile yaptığımız protokol gereği Türk Kızılay’ına bağışlanan her kan için de bir fidan dikiliyor. O bağışçımız adına bir fidan dikiliyor. İnsanlara verilen canın dışında doğaya da bir can bağışlamış, vermiş oluyor kan bağışçılarımız. Bağışlarından dolayı onlara teşekkür ediyorum. Geçen yıl biz Mersin’de Tıp Fakültesi haricinde bütün hastanelerin kan ihtiyacını karşıladık. Tıp Fakültesi’nin de yüzde 80 ile yüzde 90 oranında kan ihtiyacını karşıladık. Bu yılki hedefimiz ise Tıp Fakültesi’nin de kan ihtiyacının tamamını karşılamak. Yani 2015 yılında Mersin’in bütün kan ihtiyacını artık Türk Kızılay’ı Mersin Kan Bağış Merkezi karşılayacaktır. 2015’teki hedefimiz budur" diye konuştu.
"KAN BAĞIŞI ÜŞÜTMEZ, HASTA YAPMAZ"
Bazı insanlarda ’kan bağışlarsam kolay hasta olurum, üşürüm, bayılırım’ diye yanlış bir inanışın olduğunu belirten Özcanlı, "Böyle bir inanış kesinlikle yanlıştır. Kan bağışında zaten her ekibimizde bir doktor, en az 2 sağlık personeli ve birde destek personelimiz bulunmakta. Siz kan bağışına geldiğinizde sizin kan vermeniz uygun mu değil mi, tansiyon ölçümleri yaptıktan sonra eğer sizin sağlınız kan bağışına uygunsa kan bağışını aldığımız için bu yanlış inanıştan kesinlikle insanların vazgeçmesi lazım. Kan bağışı kesinlikle üşümeye, çabuk hastalanmaya, direnç düşmesine sebep olmaz. Tam tersine kan bağışı sağlıktır ve insanların direncinin tekrardan yerine gelmesini sağlar. Yeni kan hücresi üretilmesiyle beraber dirençlerinin artması anlamına gelir. İnsanların bu yanlış inançtan çıkmalarını isteriz" dedi.
Kızılay Kan Merkezi’nde insanlar tarafından beyaz kan olarak bilinen aferez trombosit ürününü de aldıklarına vurgu yapan Özcanlı, "Trombosit vücuttaki pıhtılaşmaya verilen isimdir. Kanser hastaları, lösemi hastalarının bu pıhtılaşma hücreleri düştüğü zaman hayati tehlike meydana gelir. Biz kan bağış merkezimizde beyaz kan bağışını elde ediyoruz. Bunun için de Mersin Kan Bağış Merkezi’ne gelip, detaylı bir fizik muayeneden sonra ortalama 30-40 dakika süren bir kan bağış işlemi gerçekleşmektedir. Bu çok önemli bir bağıştır. Bulunması çok zor bir bağıştır. Biz halkımızı beyaz kan konusunda, aferez trombosit bağışı konusunda da kesinlikle çağrıda bulunuyoruz ve Mersin Kan Bağış Merkezi’ne davet ediyoruz. Kanser, lösemi hastalarına bu şekilde destek olmaları için kan bağışı yapmaları için destek bekliyoruz" şeklinde konuştu.