Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, kısa adı ASTED olan Aktif Sosyal Tüm Engelliler Dostları Genel Koordinatörü Görme Engelli Namık Tuncel’in öncülüğünde minik öğrencilere verilen trafik eğitimlerinde bir ilk yaşandı.
İlkokul 1. ve 2. sınıf öğrencilerine yönelik grubun bir sosyal sorumluluk projesi olan ‘Kaptan Baraküda’ ile minikler hem oyun oynadı, hem de trafik eğitimi başta olmak üzere, kaybolduklarında kendilerine yardımcı olabilecek başta esnaflar, zabıta ve jandarma gibi birimlere nasıl ulaşabileceklerini öğrendi. Ayvalık’ın antik çağlarda korsanlar tarafından kurulan bir kasaba olmasından esinlenerek hazırlanan oyun kapsamında bir ekip halinde ve kendi aralarında yardımlaşarak daha önceden belirlenen ipuçlarını bulan çocuklar; önce Sarımsaklı Birlik minibüslerinin Sarımsaklı merkezdeki ahşap irtibat bürosunu, daha sonra da bir balıkçı tezgahına ulaştı. Balıçıdan, balığın insan sağlığı ve beslenmedeki önemini öğrenen çocuklar daha sonra pazar yerinde annelerini ya da babalarını kaybettiklerinde yardım isteyebilecekleri zabıta bürosuna ulaşmayı başardı. Zabıta bürosundaki ipucuyla Sarımsaklı Jandarma Karakol Komutanlığı’na ulaşan çocuklar burada karakol yetkililerinden trafik kuralları hakkında bilgi aldı.
Jandarma karakolundaki ipucunun ardından bir markete giden çocuklar burada ada alışveriş yapılırken dikkat edilmesi gereken kurallar, marketlerden parasını ödemedikleri ürünlerin alınmaması gerektiğini, hırsızlığın büyük bir suç olduğunu ve ahlaklı olmasının insan için önemi konusunda da bilgilendirildiler.
‘Korsan Barakuda’ adlı eğitim oyununun bir sonraki etabında bir bisiklet tamircisine ulaşan çocuklar burada da, bisiklete binerken mutlaka kask kullanılması gerektiğinin yanı sıra bisikletlerin donanımları ve frenleri tutmayan bir bisiklete asla binilmemesi konusunda geniş bilgiler aldılar.
Oyunun sonunda bir kasap reyonuna ulaşan çocuklar, burada da kırmızı et ve beyaz et tüketiminin insan sağlığına olan faydalarıyla, insan vücudunun proteine duyduğu ihtiyaç hakkında da brifing aldı.
Oyun süresince; yardıma ihtiyaç duydukları zaman asla tanımadıkları insanlardan yardım istenmemesi gerektiğini ve yaşadıkları yörelerdeki bakkal, manav, kasap gibi sabit işyerlerindeki büyüklerinden yardım istemeleri gerektiğini öğrenen çocuklar, ekip ruhuyla çalışmanın önemini de kavramış oldu.