Dışişleri Bakanlığı’ndan Ukrayna Krizi’ne çözüm bulunmasına yönelik, yapılan “Minsk Anlaşması” ile ilgili yazılı açıklama yapıldı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Minsk Anlaşmalarının Uygulanmasına Dair Tedbirler Paketi’nin desteklendiğine ve hayata geçirilmesinin beklendiğine vurgu yapılırken, “Ukrayna’daki durumla ilgili olarak RF, Ukrayna, Fransa ve Almanya liderlerinin katılımıyla Minsk’te gerçekleştirilen müzakereler neticesinde anlaşmaya varılmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. İlgili tüm taraflarca imzalanan uzlaşının taraflarının, öngörülen tedbirlerin sahadaki uygulamasında da gereken özen ve hassasiyeti göstereceklerine inanıyor ve tüm tarafları bu yöndeki katkılarını kesintisiz sürdürmeye davet ediyoruz. Tedbirler Paketi’nin uygulamasının izlenmesine yönelik süreçte AGİT’e önemli görev ve sorumluluk verilmesini, bugüne kadar AGİT’in sahada ortaya koyduğu başarılı ve sağduyulu çalışmaların bir teyidi olarak görüyoruz” denildi.
“ÜLKEMİZ, KALICI ÇÖZÜMÜN VE BARIŞIN TESİSİNE YÖNELİK SÜRECE DESTEĞİNİ SÜRDÜRECEKTİR”
Krizin başından beri, soruna Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü temelinde barışçıl yöntemlerle çözüm bulunmasına yönelik parametrelerin, bugün varılan uzlaşının üzerine inşa edildiğinin belirtildiği açıklamada, “Sadece bölge barışını ve istikrarını değil, uluslararası sistemin güvenilirliğini tehdit eden bu ihtilafın kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulması en samimi temennimizdir. Ülkemiz öncelikle çekilen acılara ve can kayıplarına son verecek ateşkes mutabakatını uygulanmasına, ardından kalıcı çözümün ve barışın tesisine yönelik sürece desteğini sürdürecektir” ifadelerine yer verildi.