AYDIN'ın Söke İlçesi, Karina Dalyanı'nda, 'Tepeli Pelikanı Koruyun' projesi kapsamında yerleştirilen yuva platformlarda 7 çift pelikanın kuluçkaya yattığı bildirildi. Projenin amacına ulaşması sevinç yaratırken, tepeli pelikanların Mayıs ayına kadar kuluçkaya yatabilmeleri nedeniyle bu sayının daha da artabileceği belirtildi.
Büyük Menderes Deltası Karina Dalyanı'nda tepeli pelikanların yuva yaptığı üreme adacıkları fırtına ve buna bağlı dalgalar nedeniyle bir süre önce zarar gördü. Bu durum doğa sevenler ve uzmanları harekete geçirdi. Üreme adacıkları yok olduğu için kıyıya yakın yerlerde yuva yapan pelikanların köpek, tilki ve çakal gibi hayvanların tehdidi altında olduğunu gören Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yöneticileri ile bilim insanları, bölgeye geçtiğimiz yıl yapay platform yerleştirme kararı aldı. WWF-Türkiye'nin (Doğal Hayatı koruma Vakfı), Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin projeye katkı vermesiyle geçtiğimiz yıl harekete geçildi.
Süreçle ilgili bilgi veren EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "İlk etapta Büyük Menderes Deltası Milli Park yapılmadan önce Karina Dalyanı'nda kanal açmak için kullanılan ve atıl vaziyette bulunan bir metal platform gövdesi seçildi. Hem görüntü kirliliği yaratan hem de kuşlar için tehlike oluşturan metal gövdenin üzerine ahşap yapay yuva platformları yerleştirildi. Uzun uğraşlar ve çalışmalardan sonra, yapay yuva platformlarına pelikanların gelip-gelmeyeceği merakla beklenmeye başlandı. Bugüne kadar devam eden izlemelerde, tepeli pelikanların yapay yuva platformuna geldiklerini gördük. Oluşturulan yapay üreme platformunda şu an için 7 çift pelikan kuluçkaya yatttı. Tepeli pelikanlar Mayıs ayı başlarına kadar kuluçkaya yatabildikleri için çift sayısının önümüzdeki günlerde artarak 10-15 çifte kadar yükselmesini bekliyoruz. Yapılan paltformun yaklaşık toplam 25-30 çift pelikana üreme alanı sağlayacak büyüklükte" dedi.
BALIKÇILAR ÇOK DUYARLI
Yapılan çalışmalarda balıkçıların büyük emeği ve desteği olduğuna dikkati çeken Sürücü, "Karina Dalyanı'nda balıkçı kooperatifi üyeleriyle yaptığımız bu platformlar bugüne kadar balıkçılar tarafından hassasiyetle korundu. Balıkçılarımız kuluçka bölgelerinden uzak durdu. Eğer üreme dönemi boyunca dalyanda kuluçka bölgesine gerek balıkçılar gerekse meraklı turist ve kuş gözlemcileri herhangi bir rahatsızlık vermezse, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda ilk kez gerçekleştirilen yapay yuva platformlarında bu yıl yine ilk kez pelikan yavrularının çıkışları izlenecek. Ebeveynlerinin yanından kafalarını sağa, sola uzatan ilk yavruları önümüzdeki 3 hafta içinde görmeye başlayacağımızı ümit ediyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI