Tolga ÖZBEK/İSTANBUL ()- G-20 zirvesi için liderleri Antalya’ya uçuracak özel uçaklar arasında en çok Amerikan Başkanı Obama’yı getirecek olan ‘Air Force One’ merak ediliyor.
Uzun yıllar kamuoyu bu uçakta bir kapsülün bulunduğunu, başkanın acil durumlarda bu kapsülü kullanarak uçağı terk ettiğine inandı. Harrison Ford’un başrolünü olduğu Air Force One Filmi’nde ABD başkanı acil durumda uçağı özel bir kapsül sistemi ile terk ediyordu. Ancak gerçek birkaç yıl önce açıklandı. Uçakta acil durumlarda başkanın kaçacağı, özel bir paraşütle yere inebilen bir kapsül yoktu.
Aslında Air Force One yani ‘Hava Kuvvetleri 1’, içinde ABD başkanının olduğu hava aracının çağrı adı. İster bu bir Boeing 747 Jumbo Jet veya ister özel bir jet olsun, bu kod uçağın pilotları tarafından kullanılıyor.
PAZAR GÜNÜ SABAH 07.00'DE İNECEK
ABD Başkanı Obama’nın Antalya’ya 17 Kasım Pazar günü saat 07.00’de gelmesi bekleniyor. Bu uçuşun, VC-25A askeri adına sahip Boeing 747 uçağı ile gerçekleşmesi planlanıyor. Obama, iki uçakla Antalya’ya inecek.
VC-25A, dış görünüş olarak havayollarının kullandığı Boeing 747’ye benzese de havadan yakıt ikmal özelliğinden füzesavar sistemlerine kadar birçok özelliği bulunuyor. Kabininde başkanın çalışma ve toplantı odaları olan dört motorlu uçak, 76 koltuk kapasiteli.
Saatte 950 kilometre hızla uçabilen VC-25A, yakıt ikmali yapmadan 13 bin kilometre menzile sahip. Yani Washington’dan kalkıp uçak rahatlıkla İstanbul’a, Antalya’ya veya Dubai’ye kadar gidebiliyor. Yakıt ikmali ile Air Force One’in menzili dünya üzerinde istenilen noktaya kadar uzatılabiliyor.
2020’DE YENİLECEK
Boeing 747’nin 200 serisinden geliştirilen VC-25A’ların 2020’de yenilenmesi planlanıyor. Bu uçakların yerini Boeing 747’nin 8 serisi alacak. İki adet uçak için ABD hükümeti Boeing’e tüm modifikasyonlar dahil 1.6 milyar dolar ödeyeek.