Ümraniye Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen resim, hikaye ve fotoğraf yarışması Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılında Çanakkale Destanı’nı konu aldı.
Çanakkale Zaferi 100’üncü yıl dönümünde usta ressamlar tarafından resmedildi. Ümraniye Belediyesi tarafından bu yıl 11’inci kez düzenlenen resim hikaye ve şiir yarışmasının konusu bu yıl Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı olması münasebeti ile “100’üncü yılında Çanakkale Zaferi” olarak belirlendi. Ümraniye Belediyesi’nin edebiyat ve sanat dünyasına yeni isimler kazandırmak amacıyla başlattığı proje, her yıl artan katılımcı sayısıyla büyümeye devam ediyor.
Bu yıl Dolmabahçe Resim Sarayı Müzesi ev sahipliğinde resim kategorisi altındaki eserler sergilendi. Sergiye Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Oyuncu Ahmet Yenilmez ve çok sayıda sanatsever katıldı. Sergide Çanakkale Destanını konu alan eserlerin yanı sıra o dönemin izlerini yansıtan ürünler de sergilendi. Gecede Sergiyi gezenlere Çanakkale Türküleri de eşlik etti. Serginin açılışı protokol üyeleri ile birlikte yapıldı.
ÇANAKKALE ZAFERİ YARIŞMAYA KONU OLDU
Yarışma hakkında bilgiler veren Başkan Can, “Bizim 11 yıldır devam ettirdiğimiz 3 tane yarışmamız var. Hikaye, Şiir ve Yağlı Boya resim yarışması. Bu seneki temamız ‘100’üncü yılında Çanakkale’ şiirde de resim yarışmasında da konu bu. Çok güzel şiirler geldi. Aynı şekilde 150 tane tablo geldi. Bunların içerisinden profesyonel jüri üyemiz seçim yaptı” dedi.
3 yarışmada da uzman ve akademisyenlerden oluşan jürinin görev aldığını belirten Can, “Hikayede edebiyat profesörü ve hikayeciler, şiirde edebiyat profesörleri ve şairler, Resimde de güzel sanatlar fakültelerinin profesörleri ve ressamlarımız jüri olarak görev ifa ediyorlar” diye konuştu.
Serginin temasını çok anlamlı bulduğunu sözlerine ekleyen Başkan Can, “O cephede o kan gölünde savaş veren ve insanlığı unutmayan bir Mehmet. Biz böyle bir milletin çocuklarıyız. Bu vatan bu kahramanların omuzlarında bugünlere taşındı. Rabbim böyle günleri görmek nasip etmesin, ama görmek zorunda kalırsak da böyle vatan evlatlarını eksik etmesin. Resim sergisi ayın 17 ve 18’inde de Saraybosna’da, Saraybosna’nın meşhur bir kütüphanesinde, savaş yıllarında 15 20 gün boyunca yanmış bir kütüphane. Çok güzel bir şekilde restore edildi. O kütüphanenin resim sergisinde sergileyeceğiz. Aynı zamanda ayın 17’sini 18’ine bağlayan gecede yine Saraybosna’da kahramanlık türkülerinden bir konser vereceğiz, Saraybosnalı Dostlarımıza inşallah. Birçok salonda da yine bu eserleri sergileyeceğiz kısmet olursa” ifadelerini kullandı.
"TAKDİRE ŞAYAN BİR SERGİ ÜMRANİYE BELEDİYESİNİ TEBRİK EDİYORUM"
Sergiyi çok anlamlı ve başarılı bulduğunu dile getiren oyuncu Ahmet Yenilmez, “Takdire şayan bir uğraş bu sebeple Ümraniye Belediyesi’ni tebrik etmek lazım. Ben şahsım adına da il Çanakkale Destanı’nı çekmiş biri olarak Kınalı Kuzular’ı çekmiş biri olarak, böyle bir sergiyi açtıkları için teşekkür ediyorum. Beni şaşırtan eserlerin çok kalitesinin yüksek olması. Arkamda gördüğünüz eser benim en çok sevdiğim eser. Sanatın evrensel dili nereye götürürseniz götürün, hangi dinden olursa olsun, hangi ırktan olursa olsun bu tabloyu gören bir kişi o dönemde neler yaşandığını görebilir” dedi.
Sanatla ilgilenen ve sanat üzerinden hayatını devam ettiren birisi olarak sık sık böyle sergileri gezdiğini belirten Fotoğraf sanatçısı Nevzat Yıldırım, “Sergiyi işin uzmanlarının değerlendirmesi daha uygun olacaktır. Çok iyi bir jürisi vardı serginin. Yarışmada 2’inci olan çalışmayı çok beğendim. Çok şey söylenebilir ama kelimeler yetmez. Böyle bir şey düşünüp organize ettikleri için ilgili kişilere teşekkür etmek gerek ki devamı ve daha iyilerine sebebiyet vermeleri için” diye konuştu.
Bu yıl 11 ‘inci kez düzenlenen yarışmaya resim kategorisinde 154 eser katılırken, şiir kategorisinde bin 749 eser yarıştı. Konusu serbest olan hikaye yarışmasına ise 2 bin 291 adet hikaye katıldı.
Program sonrası katılımcılara Resim yarışmasına katılan resimlerden oluşturulan kitap, yine yarışmaya katılan hikayelerden derlenen bir kitap ve “Çanakkale Geçilmez” isimli belgesel hediye edildi.