Cem ULUCAN/AYDIN, () - AYDIN Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu'na, Özel İdare'ye ait malların dağıtımına ilişkin açılan davalardan iyi haber gelmeye başladı. Danıştay 8'inci Dairesi, 657 taşınmaz için açılan 557 davada Aydın Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği ret kararlarını birer birer bozmaya başladı.
Aydın Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl Mart ayında kapanan İl Özel İdaresi'nin mallarının, çeşitli bakanlıklara paylaştırılıp, belediyeye bırakılmaması nedeniyle hukuk mücadelesi başlattı. Toplam 657 taşınmaz için idari yargıda 557 dava açıldı. Bu taşınmazların Belediyeye verilmesi talep edildi. Aydın Bölge İdare Mahkemesi bu talepleri reddetti.
Aydın'ın Büyükşehir statüsüne geçişiyle kapanan İl Özel İdaresi'ne ait taşınmazların tekrar Aydın halkına iade edilmesi için hukuk mücadelesi başlatan 'topuklu efe' lakaplı Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, ilk olarak Danıştay'ın bir süre önce verdiği kararla sevindi. İlk olarak Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu'na kendisinin alınmamasıyla ilgili açtığı davada haklı bulunan Çerçioğlu; bu kez de Danıştay 8'inci Dairesi'nin Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açmış olduğu 557 davada teker teker, komisyonun yaptığı mal dağıtımının hukuka uygun olmadığını belirterek bozma kararları vermeye başlamasıyla sevinç yaşadı. Danıştay'ın, Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu'nun yasal çerçeveler içinde toplanmadığı, dönemin Aydın Valisi tarafından Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun komisyona alınmaması gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesi kararlarını bozduğu belirtildi.
'ÇOK ÖNEMLİ BİR SÜREÇ BAŞLAYACAK'
Önümüzdeki süreçte, Danıştay tarafından bozulan davaların Aydın'daki idare mahkemelerinde tekrar görüleceğini söyleyen Başkan Çerçioğlu, "Biz ilk baştan beri 'Aydın'ın malları Aydın'da kalsın' dedik, ancak dinletemedik. Bu konuyla ilgili de hukuki bir mücadele başlattık. O dönemde henüz resmen büyükşehir belediye başkanı olmadığım gerekçesiyle komisyona alınmadım. Biz ilk olarak bununla ilgili mücadele başlattık ve geçen ay Danıştay 8'inci Dairesi bizi haklı buldu. Şimdi Danıştay'ın verdiği bu karar sonrası taşınmaz malların Aydın'a geri dönüşü konusunda çok önemli bir süreç başlayacak" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI