Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Kürt halkına kendi kaderini belirleme hakkının referandumla verilmesi gerektiğini belirterek, "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor. Referandumumuz olacak ama şimdi DAEŞ ile mücadeleyle uğraşıyoruz, o nedenle ertelendi ama yapılacak" dedi.

DAEŞ'e karşı peşmergenin kazandığı başarıdan dolayı gurur duyduklarını belirtti. "peşmergenin ön cephede özgür dünya için savaştığını, DAEŞ'in yenilmez olduğu mitini sona erdirdiğini ve örgütü 20 bin kilometrekareden temizlediğini" kaydetti.

1200 PEŞMERGE ÖLDÜ, 7 BİN PEŞMERGE YARALANDI

Barzani, DAEŞ ile savaşda bin 200 peşmergenin öldüğünü, 7 bininin de yaralandığını, buna ek olarak maddi ve moral kayıpları yaşandığını söyledi. IKBY lideri, IŞİD'den kaçan Suriyeli mültecilerin sayısının da yerel nüfusu geçtiğini anlattı. "İnsani ve ulusal sorumluluğumuz var ama aynı zamanda, bize çok ağır bir yük getiriyor ve bunu sadece kendi başımıza kaldıramayız" dedi.

İBADİ İLE İLİŞKİLER DAHA İYİ

Maliki hükümetiyle krizler yaşayan Kürt yönetimi, İbadi yönetiminden memnun. Barzani, Erbil-Bağdat arasındaki ilişkilerin öncekine göre çok daha iyi olduğunu söyledi. Ancak hala sorunlar ve farklılıkların bulunduğunu dile getiren Barzani, "Yine de sorunların çözümü için iki taraf da ortak istek olduğuna inanıyoruz" dedi. Barzani, petrol konusunda varılan anlaşmayı Bağdat'ın kabul etmesini ve gelirlerden bölgesel yönetimin payını alabilmesini beklediklerini ifade etti.

''KENDİ GELECEĞİMİZİ BELİRLEME HAKKI''

Barzani, bir soru üzerine, "Irak'ın Kürtler, Sünni ve Şii Araplar ve Türkler, Suriyeliler gibi diğer uluslar olmak üzere üç sütuna sahip olduğunu, kuruluşta da ülkenin Kürtler ve Arapların ortaklığına dayanacağı belirtilmesine rağmen bunun gerçekleşmediğini" savundu.

Uzlaşma konusundaki çabalarının devam ettiğini ifade eden Barzani, "Ama bu, bizim kendi geleceğimizi belirleme hakkımız için engel oluşturacağı anlamına gelmiyor. Kendi geleceğini belirleme fırsatı referandumla Kürt halkına verilmeli. Bu da şiddetten uzak şekilde, barış, koordinasyon ve anlayış içinde olmalı. Ancak o zamana kadar da sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

''BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN GELİYOR''

Barzani, "bağımsızlığa" dair bir soru üzerine, "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor" ifadesini kullandı. Bunu, "devam eden, durmayan ve geriye gitmeyen bir süreç" olarak tanımlayan Barzani, "Referandumumuz olacak ama şimdi DAEŞ ile mücadeleyle uğraşıyoruz, o nedenle ertelendi ama yapılacak, güvenlik durumları daha iyi olduğunda yapılacak" dedi.

Mesut Barzani, Musul'un IŞİD'in elinden kurtarılması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.

Kaynak : Al Jazeera