Erzurum’un Pasinler ilçesinde Avlarlı Efe Anadolu Lisesi tarafından Alvarlı Muhammet Lütfi Efe Hazretlerini anma programı düzenlendi.
Pasinler Kültür Sitesinde düzenlenen program saygı duruşu ve akabinde istiklal marşının okunmasının ardından, Y.Emre Ağverenli’nin Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti.
Programda günün anlam ve önemini anlat konuşmayı Pasinler İlçe Milli Eğitim Müdürü İmran Taşbaşı yaptı.
Taşbaşı yaptığı konuşmada, "Alvarlı Efe Hazretleri Pasinler’in Kındığı köyünde dünyaya geldi. 1891 yılında Sivaslı Cami’de imam tayin edildi. Bitlis’e giderek Nakşibendi Şeyhi Muhammed Pir-i Küfrevi’ye intisap etti. Riyazetini tamamladıktan sonra tekrar Pasinler’e döndü. Erzurum’un çeşitli camilerinde imamlık yaptı. Rus istilası sonrası topladığı bir müfreze ile Ermenilere karşı koydu. Daha sonra Haydari Boğaz’ındaki Türk ordusuna katıldı ve ordu ile birlikte Erzurum’a girdi" dedi. Aynı gün babası Hoca Hüseyin Efendi şehit düştüğünü belirten Taşbaşı, "Erzurum’un Kurtuluşundan sonra tekrar Hasankale’ye döndü. Kendisine ilçe müftülüğü teklif edilmesine rağmen kabul etmeyerek İlçeye bağlı Alvar Köyü halkının isteği üzerine oraya yerleşti. Halk arasından Muhammet Lütfi efendi Alvar İmamı olarak tanındı. Arapça, Farsça ve Türkçe şiirler yazan Alvar İmamı Muhammet Lütfü efendi hazretlerinin şiirleri günümüze kadar ulaşmış ve insanlarımıza ilham kaynağı olmuştur. Hazretin 700’ü aşkın şiiri mevcuttur. Şiirlerinde Hece vezni ve oldukça sade bir Türkçenin kullanıldığından bazı şiirleri de bestelendi. Bir Nakşibendi Halidi Şeyhi olarak 1939’a kadar Alvar’da kalmıştır. Daha sonra bölge halkını irşad ile meşgul oldu. 12 Mart 1956’da vefat etti. Cenazesi Alvar köyüne götürülerek oraya defnedildi" şeklinde konuştu.
Daha sonra Programda Alvar İmamı Muhammet Lütfi Efe Hazretlerinin hayatını anlatan sinevizyon gösteriminin ardından okul öğrencileri tarafından şiirlerini ve ilahilerini okudular.
Programa İlçe Milli Eğitim Müdürü İmran Taşbaşı, Şube Müdürü Orhan Beyazlı, Okul Müdürleri ve öğrenciler katıldı.