Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Rehberlik ve Psikolojik Danışma Büro Amirliği’nde görevli Psikolog Güldane Öztürk, yaşadığı şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranının yüzde 48,5 olduğunu söyledi.
Manisa’da Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından şoförlere “Kadına Yönelik Şiddet Son” konulu seminer verildi.
Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nda düzenlenen semineri Manisa İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Güldane Öztürk ve polis memuru Salih Gezer verdi.
Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na üye olan şoförlere yönelik eğitimde Psikolog Güldane Öztürk katılımcıları şiddet, kadına yönelik şiddetin yaygınlığı ve kadına yönelik şiddetle mücadele konularını anlattı. Polis Memuru Salih Gezer ise şoförleri şiddetle ilgili kanun maddeleri hakkında bilgilendirdi.
Toplumsal sıkıntıların yaşandığını ve bunun kadının ve toplumun gelişmesinde çok ciddi bir engel olduğunu belirten Psikolog Güldane Öztürk, “Şiddet sahip olunan güç ve kudretin yaralanma veya kayıpla sonlanan veya sonlanma olasılığı yüksek bir biçimde bir başka insana, kendine, bir gruba, bir topluma tehdit yoluyla ya da bizzat uygulanmasıdır. Şiddet toplumsal bir sorundur. Bu sorun kadının ve toplumun gelişmesinin önünde ciddi bir engeldir. Bizim toplumsal anlamda desteklenebilmeye ihtiyacımız var. Kadına dört farlı şiddet var. Bunlar psikolojik, fiziksel, ekonomik ve cinsel şiddettir. Kadının karşısında dört faklı şiddet görüyoruz. Ülkemizde ‘Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü’ nün yapmış olduğu bazı istatistiksel çalışmaları var. Her 4 kadından 1’i fiziksel şiddet nedeniyle yaralanmaktadır. 4 tanesinden bir tanesinin şiddete maruz kalması aslında biraz sıkıntılı olduğumuz göstermiyor değil bana göre. Her 10 hamile kadından 1’i fiziksel şiddet görüyor. İstatistiklerde cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 15,3 ve bu rakam hiç de az değil. Yaşadığı şiddeti kimseye anlatamayan var. ‘Geçer bir şey olmaz, ne olacak ki’ derler. Yaşadığı şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı ise yüzde 48,5’dir. Şiddeti oluşturan faktörler var. Bunlar biyolojik, psikolojik ve sosyo-kültürel nedenlerdir. Saldırganlık diye bir şey de var. Hiç kimse kendi yapısını değiştiremiyor olabilir ama bu saldırganlığını değiştirebilir yani törpüleyebilir” dedi.