KKTC’de Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Martı Çevre Hizmetleri Deniz Temizliği ve Malzemeleri Üretimi İç Dış Ticaret Limited Şirketi arasında, denizlerdeki kirlilikle mücadele için eğitim verilmesi amacıyla protokol imzalandı.
KKTC’de deniz kirliliği ile mücadele için eğitim verilmesi amacıyla imzalanan protokol, deniz alanlarında, KKTC’de ve kıyı tesislerinde deniz emniyetinin sağlanması, deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla petrol ve diğer zararlı maddelerden kaynaklanan kirliliğe hazırlıklı olma ve müdahale ile ilgili eğitim programları verilmesini içeriyor. Protokol Bakanlıkta düzenlenen protokol imza töreni ile kabul edildi. Törende konuşan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, son yıllarda dünyada petrol ve türevleri ile ilgili çevreyi kirleten hadiseler yaşandığını anımsattı. Dinçyürek, KKTC’de de son günlerde karaya vuran gemiler nedeniyle petrol kirliliği denize ulaşmamış olmasa da bir risk oluştuğunu söyledi. Dinçyürek, bütün bu tecrübelerden bir ders çıkarma adına gelecekte karada ya da denizde olası petrol ve türevlerinin oluşturacağı kirliliklere erkenden belirlenecek eylem planıyla müdahale edilmesi amacıyla eğitim çalışmaları için bir protokolü hayata geçirdiklerini belirtti.
Protokolü imzaladıkları firmanın başta çevre mühendisleri olmak üzere konuyla ilgili paydaşlara ücretsiz eğitim ve müdahale yöntemlerini uluslararası geçerliliği olan sertifika dahilinde vereceğini ifade eden Dinçyürek, riskler oluşmadan önce önlem almanın temel prensipleri olduğunu vurguladı. Dinçyürek, hedeflerinin ilgili paydaşlara 5 yıl boyunca uluslararası nitelikte geçerli olacak eğitim sertifikasını sunmak olduğunu dile getirerek eğitim çalışmaları ilgili detayların önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtti ve ilgili firmaya katkılarından dolayı teşekkür etti.
Eğitimi verecek olan Martı Çevre Hizmetleri Deniz Temizliği ve Malzemeleri Üretimi İç Dış Tic. Ltd. Şirketinin Genel Müdürü Erdem Nevşehir ise, KKTC’nin bir ada ülkesi olması nedeniyle sadece ülkeden değil dıştan gelebilecek çeşitli riskler de olabileceğini kaydederek bu anlamda verilecek eğitimin çok önemli olduğunu ifade etti. Türkiye’de bu eğitimi almayan kıyı tesisinin olmadığını belirten Nevşehir, Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da aynı eğitimi verdiklerini ifade etti. Son günlerde ülkede 2 geminin denizde sorun yaşadığını ancak yakıt tanklarının delinmediğini söyleyen Nevşehir, "Eğer yakıt sızıntısı olsaydı büyük bir çevre felaketi yaşanacaktı. Onun için verilecek olan eğitim son derece büyük önem taşıyor" dedi.