Yüreğir Belediyesi’nin ’’Ölümsüzlük Şehri Misis’’ projesini anlatan Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işbirliği içinde bölgede afet riskine bağlı dönüşüm projesini hayata geçirerek tarihi dokuyu ortaya çıkaracaklarını söyledi. Çelikcan, ‘’Misis’te tarihe ışık tutacak buluntular çıkacağına inanıyorum’’ dedi.
Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi’nde "Antik Misis Dünya Kültür Mirasına Kazandırılıyor” konulu bir konferans gerçekleştirdi.
Konferansta konuşan Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan,Yüreğir Belediyesinin ‘’Ölümsüzlük Şehri Misis’’ projesi hakkında konuştu ve çeşitli bilgiler paylaştı.
Başkan Çelikcan, ’’ Ölümsüzlük Şehri Misis dedik ama aslında insan hayatında öyle bir şey yok. Tabi ki her canlı ölümü tadacak. O Allahın emri. Fakat burası için rivayet odur ki Lokman Hekim burada ölümsüzlük reçetesini bulup Taş Köprü üzerinde Ceyhan nehrine düşürdüğü için bu projenin ismi bu şekilde anıldı. Biz burada yapacağımız çalışmalarla gerek burayı kurtarıp tarihi doku olarak, gerekse buradaki vatandaşların da mağdur olmaması için kentsel dönüşüm planladık. Öncelikle buradaki tapu, sicil kayıtları ve Adana Kültür Vakıfları koruma kurumunun burası ile ilgili geçmişte vermiş olduğu bütün kararları arşivledik. Durum tespiti yaptık bu tespitlerle beraber çalışmalar başladı. Bunun sonucunda belediyemiz hazırladığı projede kaçak yapılarda oturmakta olan vatandaşlarımız için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan destek istedik. Bu bölge zaten 1998 depreminde gerek köprü, gerekse buradaki yapılar büyük zarar gördüğü için afet riski altında. Bu sebeple biz de bu bölgeyi riskli bölge olarak ilan ettiğimiz için 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuruda bulunduk ‘’ şeklinde konuştu.
Proje ile alakalı olarak Adana Valisi Mustafa Büyük ile de görüştüğünü ve desteğini aldığını belirten Mahmut Çelikcan şunları kaydetti:
‘’Proje sunumdan geçti şimdi valiliğimizin bünyesinde yatırım izlemede kültür varlıklarını restore etmek amacıyla ayrılan emlak gelirlerinden ayrılan yüzde 10’luk paydan faydalanmak adına bu projelerimizi valiliğimize sunduk. Sayın valimiz ile görüştük, desteğini aldık. İnşallah hem onların desteği hem bizim kültür bakanımızın desteği hem belediyemizin bütçesi ile beraber biz bu eserleri inşallah Adana’mıza kazandıracağız.’’
Konferansa Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Kent Konseyi Başkanı Ahmet Özen,Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı ve sivil toplum örgütleri katıldı.