ALMANYA Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, Ege ve Akdeniz'de büyük bir insanlık dramı haline gelen kaçak trajedisinin sona erdirilmesi için bir dizi temaslarda bulunmak üzere bugün Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne geldi. Roth, bugün Bodrum pazaryerindeki sayıları 400'ü bulan büyük bölümü Suriyeli sığınmacılar ile Burma, Pakistan, Afganistan, Irak ve Kongolu kaçaklara görüşecek, ardından da yarın Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na geçip, burada da kaçaklarla bir araya gelecek.
Bodrum - İstanköy hattının kaçakların Avrupa ülkelerine geçme konusundaki en önemli rotalarından biri olduğuna dikkati çeken Claudia Roth,bu nedenle görüşmelerine buralardan başlamaya karar verdiğini söyledi. Bodrum'da kaçaklarla görüştükten sonra yarın feribotla İstanköy'e geçeceğini belirten Roth, "Burada da kaçaklarla görüşmelerim olacak. Ege'nin her iki yakasındaki göçmenlerle görüşeceğim ne istediklerini öğreneceğim. Ardından insanlık dramı haline gelen bu trajedinin en iyi şekilde sona erdirilebilmesi için İstanköy Belediye Başkanı, sahil güvenlik yetkilileri, sağlık ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri ile görüşeceğim. Dönüşte Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile de görüş alışverişinde bulunacağız. Sadece Yunanistan'a değil bu konuda Türkiye'ye de her türlü desteği vermek için hazırlayacağım raporu Alman parlamentosu ve Avrupa Birliği'nde (AB) paylaşacağım. Daha öncede Sicilya, Lübnan, Ürdün ve Irak'ta mülteci kamplarını ziyaret etmiştim" dedi.
İSTANKÖY'DEKİ KAÇAKLAR İSYANDA
Öte yandan, Türkiye'den sonra Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da göçmen sorunan AB'nin duyarsız kalmasına tepki gösterirken, Yunan haber sitesi "www.kosnews.gr" İstanköy Adası'ndaki sayıları 4 bini aşan kaçakların, sabah saatlerinde belediye binası önünde limanda toplanıp eylem yaptığını okuyucularına duyurdu. Atina'ya gönderilmek isteyen çoğunluğu Suriyeli kaçakları, polis ve zabıta ekiplerinin güçlükle önlediğine de haberde yer verildi. Adaya gelen kaçaklara ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için İstanköy Belediyesi tarafından bastırılan üzerinde İngilizce ve Yunanca "İstanköy'e hoşgeldiniz" yazılı broşürler de dağıtıldığı, ancak bazılarının sinirlenip, yırtıp atıkları da haberde vurgulandı.

FOTOĞRAFLI