Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber ile bir araya geldi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere KKTC’de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber tarafından kabul edildi. Meclis’te saat 15.30’da başlayan görüşmede KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da hazır bulundu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, özellikle bu süreçte KKTC’ye ziyaret gerçekleştirmek istediklerini kaydederek, Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’ın ve Meclis Başkanı’nın selamlarını Meclis Başkanı Siber’e iletti.
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Eroğlu, Başbakan, Dışişleri Bakanı ve siyasi parti lider ve temsilcileriyle, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen noktayı değerlendirdiklerini bildirdi. Çavuşoğlu, tıkanma döneminde Rum Lider Anastasiadis’in masayı terk ettikten sonra yaptıkları girişimlerle ilgili detaylı görüşme fırsatı bulduklarını dile getirerek KKTC’nin ekonomik kalkınması, büyümesi ve uluslararası görünürlüğü gibi birçok konuyu ele alma fırsatı bulduklarını da kaydetti. Çavuşoğlu, Siber’le de görüşmüş olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber ise, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Meclis Başkanı’na selamlarını ileterek, Kıbrıs müzakerelerinde geldikleri noktanın arzu ettikleri bir nokta olmadığını ifade etti. Siber, halkın ve kendilerinin bu sorunun sona ermesini, Anastasiadis’in masaya gelmesini ve müzakerelerin başlamasını istediğini kaydetti. İki halkın birbirine güven duymasını istediklerini dile getiren Siber, bunun için de güven artırıcı önlemlerin gerçekleştirilmesini, iki toplumun ortak malı olan doğalgaz konusunda ortak bir komite ile iki topluma güven verilmesi ve çalışma yapılmasını arzu ettiklerini belirtti. Aynı zamanda müzakerelerin başlaması, devam etmesini de istediklerini ifade eden Siber, “Umarız bu krizin arkası çözümle neticelenir” diye konuştu.
KKTC’nin uluslararası görünürlüğünün çok önemli olduğunu dile getiren Siber, bu konuda meclis olarak da çalıştıklarını bildirerek, “İzolasyon ve ambargo altındayız ama demokratik kurumlarıyla var olan bir yapımız var, demokratik yolla seçilmiş temsilcilerimiz var. Onların sesine kulak verin, biz barışı, çözümü isteyen ve çözüm iradesi güçlü bir toplumuz dolayısıyla demokratik dünyanın bizim sesimize de kulak vermesi ve uluslararası görünürlüğümüzün engellenmemesi gerekir” diye konuştuklarını belirtti. Siber, bu sorunun sağduyuyla sonlanması ve Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ın bir sorun olmaktan çıkmasını hep beraber sağlamaları temennisinde de bulundu.