ÇANKIRI (İHA) – Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Renatta Gafarova, “Kırım jeopolitik açıdan çok stratejik bir yerde yer alıyor. O yüzdendir ki İstanbul cennetin kapısı ise Kırım cennettir” dedi.
Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Dünden Bugüne Kırım” konferansında konuşan Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Renatta Gafarova, “Kırım jeopolitik açıdan çok stratejik bir yerde yer alıyor. O yüzdendir ki İstanbul cennetin kapısı ise Kırım cennettir” dedi.
14. yüzyıldan itibaren Kırım Hanlığı’nın İslamiyet’i kabul ettiğini belirten Gafarova, “Bugün Kırım’da gezerseniz halen Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini görürsünüz. Sultan Süleyman’ın annesi Kırımlı’dır” ifadelerini kullandı.
Osmanlı İmparatorluğu ile Kırım Hanlığı’nın çok derin bağları olduğunu, 1783 yılında Rusya işgali ile Kırım’da kara yüzyılların başladığını belirten Gafarova, “Kırım halen kara yüzyıl yaşamaya devam ediyor. Çünkü Kırım halen bağımsız değildir” diye konuştu.
Gafarova, 18 Mayıs 1944 yılında 268 bin Kırım Tatar Türkü’nün 15 dakikada sürgün edildiğini, bu sürgünde 100 bin insanın vagonlarda öldüğünü, diğerlerinin de tutsak hayatı yaşadığını belirtti. “Bunca zorluklara ve sürgüne rağmen hayatımız ve fikrimiz Kırım’a dönmektir” diyen Gafarova, “1962 yılında milli bir hareket başlattık. Biz Kırım Tatar Türkleri yurdumuz Kırım’a dönmek istiyoruz. Bu hareketimiz 1990’lı yıllarda ses getirdi ve topraklarımıza dönmeye başladık. Ancak 2014 yılında yine kara yıllar başladı. Liderlerimizi bugün Kırım’a sokmuyorlar. Yürüyüş, kutlama ve mitinglerimiz engelleniyor. 3 bin kitabımız yasaklandı ve bunların arasında Kur’an-ı Kerim de var. Basın yayın organlarımız kapatıldı. Taciz ve tutuklamalar devam ediyor. Tren ve hava ulaşımı kapatıldı. Kırım Tatar Türkleri’nin damarlarında, kanlarında Kırım sevgisi yatıyor” dedi.
Konuşma sonrasında Kırım Tatar Türkleri’nin sürgün edilişini anlatan bir film izlendi. Program Doç. Dr. Renatta Gafarova`nın Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ziya Şimşek ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Mehmet Beşirli’ye Kırım bayrağı ile plaket hediye etmesi ve Mehmet Beşirli’nin Gafarova`ya çiçek ve teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.