Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen “Gençlik Projeleri Destek Programı (GPDP)" kapsamında Ardahan Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği tarafından uygulanmakta olan "100. Yılında 100 Gençle Çanakkale’ye" Projesi çerçevesinde okullarda "Tarihimizde ve Coğrafyamızda Çanakkale" adlı konferans düzenlendi.
Ardahan Halitpaşa Anadolu Lisesi ve Yunus Emre Anadolu Öğretmen Lisesinde düzenlenen konferansa Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal ve Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük konuşmacı olarak katıldı.
Proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük, Çanakkale Savaşı’nın başlamasından bitimine kadar olan çeşitli tarihsel olaylarla ilgili bilgiler verdi. Yrd. Doç. Dr. Küçük, zaferin yokluk ve imkânsızlıklarla kazanıldığını dile getirerek, "Çanakkale zaferi, milletimizin zor şartlar altında çok güçlü ordulara karşı verdiği mücadeleyle destanlaşmıştır. Eşine az rastlanır bir kahramanlık destanı ve tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Anadolu’nun farklı bölgelerinden gelen milli ve manevi duyguları ortak yüz binlerce Türk insanı, adeta Çanakkale siperlerinde tek vücut olmuştur. Çanakkale Zaferi’nin başarılmasında ki en büyük güç, milletin milli ve manevi yönden bir bütün haline gelmiş olmasıdır" dedi.
Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal konuşmasında Çanakkale Savaşı’nın manevi değerinin yanı sıra coğrafik önemine de değindi. Doç. Dr. Erginal, "Bugün bile Gelibolu yarımadasını ve Çanakkale Boğazı’nı gezip görenler halen mermi ve kemiklerle karşılaşıyor. Savaşların geçtiği yarımadadaki tatlı su kaynaklarının tamamı, Türk askerlerinin kontrolündeydi. Ayrıca boğazın topografik özelliği, düşman gemilerinin ilerlemesine engel olmuştur. Bölgeye hâkim tepeler ve tatlı su kaynaklarının mevcudiyeti, Türk ordusunun düşman kuvvetlere karşı üstünlüğünü sağlamıştır. Gelibolu yarımadasına yapılan çıkartma gecesi aniden çıkan fırtına, İngiliz kuvvetlerinin farklı bölgeden karaya çıkmasına sebep olur. Bu gelişme savaşın seyrini değiştirerek Türk milletini galibiyeti getirir" ifadelerini kullandı.
Programın sonunda proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük Ardahan Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği tarafından uygulanmakta olan "100. Yılında 100 Gençle Çanakkale’ye" Projesi kapsamında Ardahan’da eğitim veren bütün okullarda projeyle ilgili konferansların verileceğini belirtti.