Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı ve Şehitler Günü nedeniyle Kadıköy Moda Deniz Kulübü’nde bir anma programı gerçekleştirildi. Anma programı kapsamında gerçekleştirilen konuşmalarda, Onur Öymen, konuklara Çanakkale Savaşı’nın siyasal, politik ve askeri yönlerini anlattı.
Seçkin davetlilerin katıldığı anma programında açılış konuşmasını yapan Moda Deniz Kulübü Başkanı Kamil Teoman Taşpınar, “Çanakkale Zaferi Türk ulusunun etnik, din ve mezhep ayrımı olmadan yurtseverlikte doruk noktasına ulaştığı bir mücadeledir. Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin neleri başarabileceğinin en büyük kanıtıdır” dedi.
Taşpınar, konuşmasının ardından anma programına katılan davetlileri Atatürk, Türk büyükleri ve şehitlerin anısına saygı duruşuna davet etti.
Onur Öymen ise, Çanakkale Savaşı’na katılan ülkelerin politikalarını anlamadan, savaşın akışını tam anlamanın mümkün olmadığını ifade ederek, “İngilizler Hindistan yolunu açık tutmak istiyorlar. Hindistan yolunda en büyük engel Osmanlı İmparatorluğu. Onun için Osmanlı İmparatorluğu’nun bertaraf edilmesi gerekiyor. Arabistan’da, Süveyş Bölgesi’nde İngilizler’in en büyük hedefi. Fransızlar Orta Doğu’da etkin olmak istiyorlar. Fransa da bir sömürge imparatorluğu. O nedenle İngilizlerle beraber hareket ediyorlar. Rusya’nın amacı sıcak denizlere ulaşmak” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Tenor Berk Özbek, davetlilere bir konser verdi.