Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu, her ay maaşla birlikte ödenmesi gereken en ödemelerin son iki aydır ödenmediğini iddia etti.
Aydın Tabip Odası adına ek ödemelerle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Oda Başkanı Dr. Metin Aydın, “Sağlık Bakanlığı çalışanlarına yasal mevzuat gereği her ayın 15 ’de maaşla birlikte ödenmesi gereken sabit ek ödemeler Ocak 2015 tarihinde olduğu gibi Şubat 2015 tarihinde de zamanında ödenmemiş toplam 308 bin 412 sağlık çalışanı mağdur edilmiştir. Ek ödemelerini zamanında alamayan sağlık çalışanları her ayın 15’de ödemesi gereken kredi borcunu, senedini, ev kirasını, okul taksitini vs. borcunu ödeyememiş gecikme faizleri ile borçlanmak ve ödemek durumunda kalmışlardır. Ek ödemelerde yaşanan sıkıntının süreklilik arz etmesi ise sağlık çalışanlarında geleceğe dair güvensizlik ve endişe duymalarına sebep olmuştur” dedi.
Türkiye’de çalışanların her geçen yıl ülke bütçesinden, kalkınma ve refah payından daha az oranda gelir almakta olduğunu öne süren Dr. Aydın, “2003 yılında tüm kamu personelin bütçe içinden aldığı pay yüzde 38 iken 2015 yılında bu yüzde 29’a gerilemiştir. Sağlık Bakanlığı bünyesinde şu anda 874 kamu hastanesi mevcut olup, bu hastanelerin yönetimi son üç yıldır yeni bir yapılanma ile Kamu Hastaneleri Birlik Uygulamaları adı altında 85 tanesi Kamu Hastane Birlik Sekreter i(CEO) olmak üzere toplam 7 bin 850 sözleşmeli sağlık yöneticisi tarafından yönetilmektedir. Türkiye Kamu Hastane (TKH) döner sermayeleri 2014 yılında toplam 20,5 milyar TL gelir elde etti. TKH giderlerinin yüzde 84’ü hizmet üretim giderleri, yüzde 16’sı genel yönetim giderleridir. Bu genel yönetim giderlerinin yüzde 41 hastanelerdeki yönetici statüsündeki personele harcanmaktadır. Yani toplam döner sermayenin yüzde 6’nı tüm sağlık çalışanların yüzde 2,5’nu oluşturan TKH yöneticileri alırken; geri kalan yüzde 87,5 sağlık çalışanları ise toplam döner sermayenin ancak yüzde 30’u alabilmektedir. TKH yöneticileri 12 ay sabit ve yüksek ücret alırken, hekimler ise yılın sonunda yarı yarıya kadar azalan oranlara varan her ay daha düşük döner sermaye almaktadır. Tüm sağlık yöneticileri 12 ay sabit ortalama 13 bin 780 TL alırken, Türkiye’deki tüm hekimler ortalama bin 895 TL almaktadır. Bu sağlık yöneticileri üretmeden, üreten tüm sağlık çalışanların emekleri üzerinden sabit ve yüksek ücret almaktadır” diye konuştu.
“EK ÖDEME VE DÖNER SERMAYE ÖDENTİLERİNİ EMEKLİLİĞE YANSITIN”
Eke ödeme ve döner sermayeyle ilgili taleplerini açıklayan Dr. Aydın, şöyle konuştu: “Sağlık yöneticileri sabit ve yüksek gelir alırken sağlık çalışanların köle gibi çalıştığı bir düzende 500-bin 400 TL arası değişen oranlarda normalde yasal güvence altında olan sabit dönerlerini zamanında ödememeyi, çalışanları kurda kuşa yem etmeyi nasıl kabul edebiliyorlar anlamak mümkün değildir. Sağlıkta Dönüşümle yandaşa kıyak gelir ve mevki sağlayan yeni bir rant tipi ortaya çıkmıştır. Mevcut uygulamalar sonucu Kamu Hastane Birlikleri Türkiye’de yeni KİT’ler haline gelmiştir. Bu sistemde hastalar müşteri, sağlık çalışanları iş ve gelir güvencesiz ucuz iş gücü haline getirilmiştir. Yetkililere sesleniyoruz; sağlık çalışanların kanuni hakkı olan sabit ödemelerini zamanında ödeyin. Kanuna uyun, hukukun gereğini yapın. Ek ödeme ve döner sermaye ödentilerini emekliliğe yansıtın. Sağlık çalışanlarını mağdur etmeyin. Kazanan, üreten biziz. Hakça paylaşan biz olmak istiyoruz”