Şahap AVCI/ALİAĞA (İzmir), () - İZMİR Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi Obezite Birimi'ne başvurduğunda 121 kilo olan 56 yaşındaki Aysel Çakmak, doğru beslenme diyetiyle iki yılda 43 kilo verdi. 78 kiloya inen Çakmak, kilo vererek sağlık sorunlarından da kurtulduğunu söyledi.
Foça'da yaşayan Aysel Çakmak, 35 yıl önce yaptığı doğumun ardından hızla kilo almaya başladı. 121 kiloya ulaşan Çakmak, bu durumdan rahatsız olunca 2 yıl önce zayıflamaya karar verip, Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi Obezite Birimi'ne müracaat etti. Çakmak, burada uzman diyetisyen Ebru Doğanay'ın uyguladığı doğru beslenme yöntemiyle, iki yılda toplam 43 kilo verip, 78'e indi. Zayıflama sürecini anlatan Çakmak, şunları söyledi:
"Doğumdan sonra anlaşılmaz bir şekilde hızlı kilo aldım. Kilolarımdan yürümekte, merdiven çıkmakta zorlanıyordum. Kızımın ısrarları ve sağlık problemlerim başlaması nedeniyle diyetisyene başvurmak istedim. Troid tedavisi gördüğüm endokrin uzmanı doktorum diyet konusunda bana Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi'ni tavsiye etti. Onun tavsiyesiyle burada diyete başladım ve 78 kiloya kadar indim. Verdiğim kilolar sayesinde sağlık sorunlarım ve günlük yaşamdaki problemlerinden de kurtuldum."
"KİŞİYE ÖZEL DİYET PROGRAMI HAZIRLIYORUZ"
Kişiye özel beslenme programları hazırladıklarını belirten Toplum Sağlığı Merkezi Obezite Birimi Diyetisyeni Ebru Doğanay, "Hastalarımızı kabul ederken birtakım kan tahlilleri istiyoruz. Aile hekimlerinin yönlendirmesiyle bu kan tahlilleri yapılıyor. Tahlillerin sonuçlarına göre hastamıza dosya açıyoruz. Hastalarımız her ay rutin olarak kontrole geliyor. Belirli aralıklarla da kan tahlillerini tekrarlıyoruz. Hastanın diyabet, açlık kan şekeri, kolesterol, hipertansiyon veya kalp rahatsızlığı gibi rahatsızlıklarını da takip altında tutuyoruz. Diyet yapmanın kan değerleri üzerine olan etkilerini değerlendiriyoruz. Kişiye özel beslenme planı hazırlayarak ve yine kişiye özel hedef kiloyu belirleyerek programımızı yapıyoruz. Çünkü her insanın diyete olan tepkisi ayrıdır. Her metabolizma birbirinden farklıdır. Bu nedenle ufak fakat sağlam adımlar atarak kalıcı bir zayıflama programı yapmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
Obezitenin tansiyon, kanser, diyabet, kalp ve damar hastalığı gibi birçok hastalığa zemin hazırladığını vurgulayan İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Uzman Doktor Sibel Argın, sağlıklı bir yaşama kavuşmak için verdiği mücadelesinden ve başarısından dolayı Çakmak'a başarı belgesi verdi. Argın, Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Özkan Orhun'a ve personeline de İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü adına teşekkür ve başarı belgesi takdim etti.

FOTOĞRAFLI