Fethiye’de, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe başkanlığının açılışı sırasında yaşanan gerginlik ve parti tabelasının indirilmesiyle sonuçlanan olaylarda 118 kişi hakkında açılan davanın ikinci duruşması görüldü.
2. Asliye Ceza Mahkemesin’de görülen duruşmada, 9 Mart 2014’te yaşanan olaylarda HDP İlçe Başkanlığının açılışına engel olmak siyasi hakların kullanılmasını engellemek, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, polise mukavemet ve mala zarar vermek gibi suçlardan dava açılan 37 tutuksuz sanığın savunması alındı.
Duruşmaya, davacı avukatları ile HDP Fethiye Eş Başkanları Aslı Yantaş ve Ayşe Coşkun katıldı. Avukat talebinde bulunmayan sanıklar duruşmada savunmalarını yaptı.
Sanık Murat C. savunmasında, olay günü gösteri yapılacağını duyması üzerine olay yerine gittiğini anlattı. Amacının, gösteriye katılanları sakinleştirmek ve polise mukavemet göstermelerini engellemek olduğunu savunan Murat C. "Polise mukavemette bulunmakla suçlanıyorum. Ben hiç bir polise karşı gelmedim. Partinin açılmasına da karşı çıkmışlığım yok" dedi.
Üniversite öğrencisi Ali. D ise olay günü dersten çıktığını ve arkadaşlarıyla bir kafeye oturduğunu dile getirdi. Gelen sesler üzerine dışarıya çıkıp göstericilerin arasına gittiğini kaydeden Ali. D, bu sırada atılan biber gazından kaçarken polis tarafından gözaltına alındığını belirtti.
Ali.D, olayla ilgisi olmadığı halde 2 gün gözaltında tutulduğunu ifade etti. Duruşma, diğer sanıklarında dinlenmesi için ileri bir tarihe ertelendi. HDP Fethiye Eş Başkanı Aslı Yantaş, duruşma sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, partilerinin Türkiye’nin bir çok yerinde olduğu gibi Fethiye’de de örgütlenmesini geçen yıl başlattığını hatırlattı.Geçen yıl ilçe örgütlerine yapılan saldırı sonucu sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini vurgulayan Yantaş, suçluların gerekli şekilde cezalandırılmasını beklediklerini dile getirdi. Yantaş, suçluların gerekli şekilde cezalandırılmadığın da bir kaç gündür yaşadıkları benzer saldırıların da önlenemeyeceğini, bu nedenle en kısa zamanda bu davanın sonuçlandırılmasını istedi.