Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Türkiye’de tasarruf mevduatının artış hızı nominal olarak yüzde 12’lere çıktı” dedi.
Merkez Bankası Başkanı Başçı, 2015 Ocak aylı enflasyon raporunu açıkladı ve gazetecilerin ve ekonomistlerin sorularını cevapladı.
Başçı, ücretler politikasına ilişkin soruya, kamuda ücretlere yapılan artışın enflasyon ile uyumlu olduğunu belirterek, “Asgari ücretteki artış bir miktar yüksekti. Asgari ücretteki artış geçmiş enflasyona fazla ağırlık verilerek yapıldı. Nominal olarak yüzde 12’lik bir artış öngörüldü. Hizmet enflasyonunun yakından izlemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Çekirdek enflasyon ile ilgili olarak dövizin daha etkili olduğunu belirten Başçı, “Döviz kurları son derece istikrarlı seyretti. Son bir yıldır oldukça istikrarlı seyretti. Enflasyona olan baskı ortadan kalkıyor, Temkinli olmak lazım. Şu ana kadar temkinli yaklaşımımız başarılı oldu. Döviz kurundan gelen şok yavaş yavaş ortadan kalkıyor” şeklinde konuştu.
Miktar ve fiyatlar ile ilgili tedbirler konusunda Türkiye’nin öncülük ettiğini söyleyen Başçı, “2010 yıllarında itibaren basiretli borçlanmaya vurgu yaptık ve basiretli borçlanma içinde ilave araçlar kullanılması gerektiğini söyledik. Gelişmiş ülkelerde para arzını canlandırmak için miktar boyutunda genişletici tedbirler uyguluyorlarsa, gelişmekte olan ülkelerde de mümkün olduğu kadar sıkılaştırıcı politikalar gerekir ki, fiyat boyutunda çok fazla faiz artışına ihtiyaç kalmasın. Faiz boyutunda dünyadaki ülkelerden farklılaşmanız mümkün değil. Kredi kontrolünü miktar boyutuyla sağlayacaksınız. Bizim elimizde zorunlu karşılıklar var. BDDK’nın elinde pek çok araç var. SPK’nın elinde araçlar var. Finansal İstikrar Komitesi çerçevesinde biz makro ihtiyati çerçeveyi çok iyi koruduk. Ciddi netice almaya başladık” diye konuştu.
ABD Merkez Bankası sıkılaştırıcı tedbirler alırken, Avrupa merkez Bankası’nın gevşetici tedbirler almasının Türkiye’ye yansımasına ilişkin olarak Başçı, “ABD Merkez Bankası’nın normalleşmesine hazırız. Bunlardan en etkili olan likidite politikası. Türk Lirası gerektiği kadar sıkı bir gün içerisinde olabiliyoruz, döviz likidite politikasında ise rezervlerimizi kullanacaksınız, ama kaybetmeyeceksiniz. Her ikisine de hazırız. Amerikan Merkez Bankası için beklenenden geç sıkılaştırma görülüyor. Eğer beklenenden geç. sıkılaştırma olursa, uzun vadeli faizlerin düşmeye devam etmesi söz konusu, O zaman basiretli borçlanma tedbirlerini aldık” şeklinde konuştu.
Türkiye’de tasarruf mevduatlarının arttığına dikkat çeken Başçı, “Türkiye’de tasarruf mevduatının artış hızı nominal olarak yüzde 12’lere çıktı. Bankalarımızın iç tasarruflara yönelmesi sonucu hem dış denge iyileşecek hem de enflasyon üzerinde düşürücü etki yapabilecek” dedi.
Başçı şunları kaydetti:
“Avro bazında hiç görülmeyen şekilde borçlanma yapabilecekler. Avrupa’ya ihracat yapan firmalarımızın avro bazında Amerika’ya ihracat yapan firmaların dolarla borçlanma yapması risk yönetimi açısından ideal kompozisyon olur. Eğer euro/dolar paritesinde sert hareketler olursa, bir taraftan kazanırken diğer taraftan kaybederek risklerinizi dengeleyeceksiniz”.
Çekirdek enflasyonun yüzde 5’in altında olmasının enflasyonda iyileşme açısından şart olduğunu belirten Başçı, “Enerjide enflasyon düşüyor. Gıda enflasyonu yüzde 9’lar seviyesinde. Gıda Komitesi kuruldu. Birçok Bakanlık çalışıyor. Orada alınacak tedbirler işe yararsa, daha da aşağı gelmesi mümkün olabilir” ifadelerini kullandı.