Eskişehir’de, kompleks bir doğumsal kalp hastalığı olan komplet AV kanal defekti bulunan 8 aylık hasta Ayşe Melek Sözen, Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi’ndeki ameliyatının ardından yoğun bakım ve servis takiplerinin tamamlanmasıyla taburcu edildi.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan ESOGÜ Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Buğra Harmandar, bu hastalığın tedavisi için doğru zamanlamanın çok önemli olduğunu belirtti. Doç. Dr. Buğra Harmandar, kalbin kulakçıkları arasında deliğin bulunduğu ASD gibi hastalıkların 4-5 yaş civarında ameliyat edildiğini, kalpten çıkan ana damarların ters olduğu TGA gibi hastalıkların ise doğumdan sonraki ilk 15 gün içerisinde ameliyatı gerektirdiğini söyledi. Doç. Dr. Buğra Harmandar, hastalar Ayşe Melek Sözen ve Ahmet Bilal Candoğan gibi komplet AV kanal defekti bulunan hastaların ise doğumdan sonra en geç 6-8 ay içerisinde mutlaka ameliyat olması gerektiğini, bu sürenin aşılması durumunda ise ameliyat şansının aşırı yükselmiş akciğer basıncı (pulmoner hipertansiyon) nedeniyle kaybedileceğini ifade etti. Doç. Dr. Buğra Harmandar, doğumsal kalp hastalıklarının ülkemiz gibi doğum oranının yüksek olduğu ülkelerde sık görüldüğünü de sözlerine ekledi.
EKİPLER ÖZVERİ İLE ÇALIŞIYOR
ESOGÜ Hastanesi’nde ortak çalışmayı gerektiren bu tür kompleks kalp ameliyatlarının gerçekleştirilebilmesi için Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi, Kalp ve Damar Cerrahisi, Çocuk Kardiyolojisi, Çocuk Yoğun Bakım ile Anesteziyoloji ve Reanimasyon bilim ve anabilim dalları ekiplerinin özveriyle çalıştığı, aynı ameliyatı geçiren diğer hasta Ahmet Bilal Candoğan’ın servis takibinin ise devam ettiği belirtildi.