Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Özköse, kendini egemen kültür olarak lanse eden Batı medeniyetinde insanların yalnız olduğuna dikkat çekerek, “Bu insanlar, insan olma sanatını sağlayamadı. Bunu yansıtacak olan İslam inancıdır, İslam medeniyetidir” dedi.
Nilüfer Kültür Eğitim Yardımlaşma Derneği tarafından Ramazanoğlu Cami Konferans Salonu’nda ‘Müslümanın Gönül Eğitimi’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Özköse, modern çağda insanlığın ulaşmadığı imkanlar kalmadığını ancak huzur ve mutluluk konusunda ise aynı mesafenin alınamadığına dikkat çekerek, “Her şeyin rahatına, keyfine, arzusuna hitap ediyor. Mesafeler çok kısaldı. Uzak kıtalar çok yakın oldu. Bütün dünya coğrafyası global köye dönüştü. İnsanlar bilgi anlamında, icat anlamında, dünya hayatını yaşam tarzı bağlamında rahat, büyük ve oldukça üst düzey bir yaşam kalitesi dünya coğrafyasında var. Bilimsel faaliyetlerimizi gerçekten dünya genelinde insanoğlu katladı. İnternet ağı ile ulaşamadığımız doneler kalmamaya başladı. Mesafeler kısaldı. İnsanlar bütün bu imkanlara vardılar, zenginliğe, rahata rağmen yüzleri güldü mü? Huzura erdi mi? Sırtı pek mi? Savaşlar, cinayetler, intiharlar, şiddetler, buhranlar, dağılan yuvalar ve her şeyden önce asık suratlar” ifadelerini kullandı.
Dünya kıtalarının yaklaştırıldığını ama iki kişinin yürekler arasında buz dağlarının oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Özköse, şöyle devam etti:
“Cadı kazanın olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Paran, gücün kadar konuş, kuvvetliysen haklısın ve kuvvetlinin sesi çıkar denilen bir çağdaş dünyada yaşıyoruz. Hadi Batı kültürünü anladım, hadi inanç dünyasından mahrum kitleleri anladım, ateistlik bataklığındaki kitlelerin girdabını anladık. Peki birbirimizi sevmeyi, kendimize bakmayı, kalbimize yolculuk yapmayı, vicdanımızın sesini dinlemeyi, haklının yanında olmayı emreden İslam’ın müttefikleri olarak bizler ne yapıyoruz. Belki ümmet şu günlerde karalar bağlıyor başına. Ümmetin çocukları birbirini yiyor. Ne uğruna, kim adına, nereye kadar? Hiç olmaz denilen bir yerde hemen yanı başımızda Halep’te, Bağdat’ta, Humus’ta, Şam’da olan yangın daha da büyüyor.”
Özköse, Müslümanları birikimlerinin yine Müslümanlar tarafından alındığının altını çizerek, “Ekranlarda, usturalarla kelle koparanlara ne demeli? Ölen de ‘Allahüekber’ diyor, öldüren de. Bu ne biçim inanç, bu ne biçim zihniyet ki, ümmetin çocukları birbirini boğazlıyor, birbirinin yiyor, birbirinin kuyusunu kazıyor. Çözüm Kuran’ın ifadesiyle kendimizde. Sorun da biziz, çözüm de biziz” dedi.
Batı medeniyetinin göz kamaştıracak şekilde güçlendiğini belirten Prof. Dr. Özköse, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Batı medeniyeti yenileniyor, sömürüyor, ‘hep bana hem bana’ zihniyetini ortaya koyuyor, kendinden olmayana bir şey paylaşmamaya özen gösteriyor ve kendini egemen kültür olarak lanse ediyor. Ama bugün Batı toplumunda gördüğüm manzara şu; yalnızlar. Aile yok, paylaşmak yok, sırdaşlık yok, yoldaşlık yok, insan yok. Herkes mesai saati içerisinde koşturan trende yürümüş vaziyette. Bu insanlar yaşlandıkları zaman tükenmişliğin adını yaşıyorlar. Yüzde 80 oranında Batı toplumunu saran problem halinde. Çünkü bu insanlar, insan olma sanatını sağlayamadı. Batı medeniyeti insan olma sanatını yansıtamadı. Bunu yansıtacak olan nedir; İslam inancıdır, İslam medeniyetidir.”