Bartın Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen, 1. Bartın Kalkınma Sempozyumu başladı.
Bartın Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen, 1. Bartın Kalkınma Sempozyumu Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen bilim insanları ve Bartın’daki sektör temsilcilerinin katılımıyla başladı. Bartın Valiliği, Bartın Üniversitesi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası ile Maltepe Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen 1. Bartın Sektörel Kalkınma Sempozyumu sanayi ve lojistik sektörlerine ilişkin bildirilerin sunumu ile başladı. Akademisyenler ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen sempozyumun açılışında konuşan Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, Bartın Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalarla şehrin gelişmesine katkı sağladığını belirterek, üniversitenin göğsümüzü kabartacak işler yaptığını söyledi.
"BARTIN’IN KALKINMASI İÇİN KOŞAR ADIM ÇALIŞACAĞIZ"
Azizoğlu, kalkınma sempozyumunun Bartın’ın kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını ve süreci hızlandıracağını kaydederek, “Bu dava memleket ve millet davasıdır. Eğer biz ülkemizin ve milletimizin kalkınmasını kendimize dert edinmişsek çalışırız, çabalarız ve çözüm de üretiriz. Görüyorum ki Bartın’ın kalkınmasını dert edinmiş olan çok büyük bir kitle var. Bu kitle durmadan çalışarak Bartın’ın kalkınması için büyük bir çaba gösteriyor. Biz ayrıca Bartın’ın kalkınması için farklı illerden buraya gelen akademisyenlere de teşekkür ediyoruz. Onların tespitleri ve sonuç olarak bize gösterdikleri konularda hareket edeceğiz. Bu çerçevede yapacağımız planlamayla Bartın’ın kalkınması için koşar adım çalışacağız” dedi.
"SORUNLARA UZUN VADELİ ÇÖZÜMLER ÜRETİLECEK
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ise, gerçekleştirilen sempozyumla sorunlara kalıcı çözümler üretileceğini ifade ederek, “Böyle bir toplantının üniversitemizin bünyesinde düzenlenmiş olmasının bilimsel ve sosyal olarak çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bir şehirde üniversite olmasının farkı işte burada ortaya çıkıyor. Üniversite hangi toplumun hangi meselelerini ele alırsa alsın, konulara günlük yaklaşımların ötesinde bilimsel çözüm üreten yüksek bilgi kurumlarıdır. Bu konuların sonucunda ortaya çıkarılacak bilimsel çalışmalar sorunlara uzun vadeli çözümler üretecek” diye konuştu.
"SEMPOZYUM BİZE YOL GÖSTERECEK"
Bartın için yapılacak çalışmalarda gerçekleştirilen sempozyumun yol gösterici olacağını ifade eden Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Faruk Tezel, “Biz BAKKA olarak sadece proje desteği sağlamak değil, bölgesinin önceliklerini tespit eden, karşılayan ve gerekli planlamaları yapan bir oluşumuz. Bu zamana kadar 200’ü aşkın proje ve 45 milyonu aşkın bir kaynak kullanımı sağladık. Bu süreçte binlerce kişinin eğitilmesi sağlanmış, küçük ortaklı işletmelerime desteklerimizle de bin 250 kişiye istihdam yaratılmıştır. Bugün burada tartışılacak konular bizim de gerekli planlamaları yaparken kullanacağımız verileri içermektedir. Bu nedenle bu sempozyum bizim için çok önemli” şeklinde konuştu.
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Halil Çelen, Ticaret ve Sanayi Odası olarak hedeflerinin milli gelirden olabildiğince pay olmak olduğunu söyledi. Çelen, “Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak hedefimiz insanlarımız ve üyelerimizin mutluluğudur. Biz, Bartın’ın güzel bir şehir olması ve çocuklarımızın yarınlara güzel bekletilenlerle bakması için gayret sarfediyoruz. Bu noktada Bartınlı vatandaşlarımızın milli gelirden daha fazla pay alması ve devletimizin hedefleri olan kişi başına düşen milli gelirimizin 25 bin dolarla çıkmasını istiyoruz” dedi.
1. Bartın Sektörel Kalkınma Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Azize Toper Kaygın ise, gerçekleştirilecek çalışmaların önemine vurgu yaparak, “Bartın ilinin gelişmesi ve kalkınması için neler yapılabilir, burada konuşulacak. Bartın ilinin mevcut durumu üzerinden tespitler yaparak tarım, sanayi, lojistik ve turizm konuları görüşülecektir. Sektörel büyüme ve gelişme imkânları ortaya konulacak, stratejik planlara yön verecek tespitler yapılacak ve bu konular geniş kapsamlı olarak tartışılacaktır” ifadelerini kullandı.
Etkinliğe Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Belediye Başkanı Cemal Akın, Maltepe Üniversitesini temsilen Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı. Sempozyumun ilk gününde sanayi ve lojistik başlıkları altında oturumlar gerçekleştirilirken, ikinci gününde tarım ve turizm sektörüne yönelik tespitler ve öneriler tartışılacak. Etkinliğin son gününde Bartın Halk Eğitim Merkezi’nde bir panel gerçekleştirilecek.